Erişilebilirlik

Schwimmer: 'Türkiye AB'ye yakınlaştı' - 2004-06-10


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, dün eski DEP milletvekillerini serbest bırakan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne daha da yakınlaştığını söyledi.

Strasbourg merkezli örgütün genel sekreteri Schwimmer, bu adımın ardından Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin izleme sürecinin yakında kaldırılacağını duyurdu.

On yıldır Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde tutulan eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak, dün Yargıtay’ın aldığı ani bir kararla tahliye edilmişti. Tahliye kararı, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik baskıları sonucu alındığı sanılıyor.

Dün aynı zamanda ilk kez TRT Televizyonu Kürtçe yayınlara başlamıştı. Yarın da Kürtçe’nin bir başka lehçesi olan Zazaca yayın yapılacak.

Yargıtay Başkanı: 'Karar Siyasi Değil'

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, 9. Ceza Dairesi'nin kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) dört milletvekili hakkında verdiği tahliye kararının tamamen hukuki olduğunu söyledi.

Özkaya, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Türk yargısı hiçbir zaman siyasi amaçlarla karar vermemiştir, vermeyecektir' dedi.

DEP davasının sürecini anlatan Özkaya, bütün tutuklu dosyalarında olduğu gibi eski DEP milletvekilleriyle ilgili dava dosyasında da aynı sürecin işlediğini söyledi.

Kararın siyasi gerekçelerle verildiği şeklinde yorumlar yapıldığını anımsatan Özkaya, 'Türk yargısı hiçbir zaman siyasi amaçlarla karar vermemiştir, vermeyecektir. Ancak verilecek kararların siyasi sonuçları olabilir. Bu sonuçlarla ilgili yapılan yorumlar da yapanları ilgilendirir,' diye konuştu.

Kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP), 10 yıldır cezaevinde bulunan 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan, Yargıtay kararıyla dün tahliye edilmişti.

Eski DEP milletvekillerinin serbest bırakılmasının ardından, bu milletvekillerinin avukatlarından Hasip Kaplan ile İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin Türkiye görevlisi Jonathan Sugden'le görüştük. Alparslan Esmer ve Fuat Kozluklu'nun yaptıkları söyleşileri, yukarıdaki bağlantılara tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG