Erişilebilirlik

BM, Irak Tasarısı'nı Oybirliğiyle Kabul Etti - 2004-06-09


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika ve İngiltere tarafından sunulan Irak karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

İki ülke liderleri karar tasarısının kabulünü Irak için önemli bir dönüm noktası olarak nitelerken, Irak Cumhurbaşkanı Gazi el Yaver tasarının Irak’a tam egemenlik verdiğini söyledi. El Yaver, Konsey’den, Irak güvenlik kuvvetleri eğitilinceye kadar ülkede asayiş sağlanmasına yardımcı olmasını da istedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise, tasarının ülkedeki işgal kavramını ortadan kaldırma açısından önem taşıdığını kaydetti.

Konsey'in 5'i daimi 15 üyesi, Irak'ta egemenliğin 30 Haziran'da Iraklılar'a devrini öngören tasarıyı oybirliğiyle onayladı. Karar tasarısı, Irak’ta barışı korumak için Amerika öncülüğünde çokuluslu bir askeri güce ülkede kalma yetkisi de veriyor. Ancak, Irak hükümeti koalisyon kuvvetlerinin askeri operasyonlarını veto edemeyecek.

Tasarı, 31 Haziran 2005 tarihinden geç olmamak üzere seçimlere gidilmesini de öngörüyor.

Amerika'nın BM Büyükelçisi John Negroponte, kararın bu şekiliyle onaylanmasının, federal, demokratik, çoğulcu ve birleşik bir Irak'a verilen uluslararası desteğin göstergesi olduğunu söyledi.

Tasarıyı ABD ile birlikte hazırlayan İngiltere'nin Başbakanı Tony Blair ise, karar sayesinde Irak hükümetine tam ve bölünmez egemenliğin verileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG