Erişilebilirlik

DEP Milletvekilleri Hakkında Tahliye Kararı - 2004-06-09


Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kapatılan Demokrasi Partisi'nin dört eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar verdi.

DEP'li milletvekillerinin avukatı dün Yargıtay'a gidip 4 milletvekilinin serbest bırakılmasını istedi. Yargıtay Ankara'da sürpriz olarak kabul edilen bir karar alarak bugün infazın durdurulması ve 'tahliye' kararı aldı.

DEP'li milletvekillerinin cezaevinde bulunması, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri arasında bugüne dek çözülemeyen en önemli sorun olarak gösteriliyordu.

Dört eski milletvekili buün Ulucanlar Cezaevi'nden çıkıp, 10 yıl sonra özgürlüklerine kavuşacaklar.

Hukukçular yargılamanın tutuksuz olarak devam edeceğini belirtiyorlar.

Adalet Bakanı Çiçek: 'Sıra Başkalarında'

DEP milletvekillerinin serbest bırakılmasının hemen ardından, Ankara'da gazetecilere açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek kararın doğru bir karar olduğunu savundu.

Çiçek, 'Türk yargısı kendi içinde usul hükümlerine uygun karar vermiştir,' dedi.

Türk yargısının üzerine düşeni yaptığını söyleyen Çiçek, "Sıra şimdi başkalarında" diye konuştu.

Dava Süreci

Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'yasadışı örgüt üyeliği' fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 'ceza artırımını' öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum etmişti.

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının yeniden yargılanma nedeni sayılması yönünde düzenleme yapılması dolayısıyla, DEP'lilerin yeniden yargılanmalarına başlanmıştı.

XS
SM
MD
LG