Erişilebilirlik

Kenan Evren Reagan'la Görüşmesini Anlattı - 2004-06-08


Eski Başkan Ronald Reagan’ın cenaze töreni için Washington’da ve California’da sıkı güvenlik önlemleri alınıyor.

İç Güvenlik Bakanlığı, Reagan’la ilgili bütün anma törenleri ve cenazeyle ilgili bütün etkinlikleri özel güvenlik kapsamında ele alıyor. Bu, güvenlik kuvvetlerine binaların üstüne silahlı ekipler yerleştirme, bomba bulmak üzere eğitilmiş köpekler kullanma ve her yere sivil polis üslendirme yetkisi veriyor.

Ronald Reagan’ın yarın ve Perşembe günü Kongre binasında katafalka konacak naaşı önünde en az 100 bin kişinin saygı duruşunda bulunması bekleniyor.

Birçok dünya lideri ve hayatta olan dört eski başkan da Cuma günkü ulusal ansa törenine katılacak. Bu liderler arasında Georgia’daki G-8’ler Zirvesine gelenler de olacak.

Naaş Washington'a getirilecek

Ronald Reagan’ın naaşı, California’daki Simi Vadisi'nde adına kurulan kütüphane ve müzeye götürüldü.

Binlerce Amerikalı eski Başkanlarının naaşı önünde saygı geçişi yapıyor.

Alzheimer hastası olan Amerika’nın 40’ıncı Başkanı Reagan Cumartesi günü 93 yaşında ölmüştü.

Kütüphanede düzenlenen kısa tören sırasında Başkanın eşi Nancy Reagan’ın ağladığı görüldü. Bayan Reagan’a törende iki çocuğu eşlik etti.

Eski Başkanın naaşı yarın Washington’a getirilerek Kongre binasında katafalka konulacak.

Reagan'ın naaşı Cuma günü, devlet töreniyle ve atların çektiği bir top arabasıyla Kongre'den alınarak Beyaz Saray önüne kadar götürülecek. Daha sonra Washington'daki Ulusal Katedral'de dini tören ve konuşmalar yapılacak. Burada Başkan Bush'un konuşacağı açıklandı. Reagan'ın naaşı daha sonra California’da adına kurulmuş olan müze ve kütüphanenin bahçesinde toprağa verilecek.

Başkan Bush, Cuma gününü ulusal yas günü olarak ilan etti. Cumartesi gününden bu yana Amerika'da bayraklar yarıya çekilmiş durumda.

Kenan Evren, Reagan'ı Anlattı

Ronald Reagan'ın Beyaz Saray'da geçirdiği sekiz yıllık dönemde, Türkiye'de de Kenan Evren Cumhurbaşkanı'ydı. Evren, Haziran 1988'de Reagan'ın konuğu olarak Washington'u resmen ziyaret etmiş, Beyaz Saray'da askeri törenle ve top atışlarıyla karşılanmıştı. Marmaris'teki evinden konuştuğumuz eski Cumhurbaşkanı Evren, Reagan’ı ve Soğuk Savaş dönemini radyomuza değerlendirdi.

Alparslan Esmer'in Türkiye'nin Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'le söyleşini yukarıdaki bağlantıyı tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG