Erişilebilirlik

TRT Farklı Dil ve Lehçelerde Yayına Başladı - 2004-06-07


Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu farklı dil ve lehçelerde yayın yapmaya bugün başladı. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde başlatılan yayınlar Boşnakça, Arapça ve Çerkezce dillerinde ve Kürtçe lehçelerinde yapılacak.

İlk yayın bu sabah Radyo 1'de Boşnakça'yla başladı. TRT-3 televizyon kanalında 10:30'da başlayan televizyon yayınındaysa, yurttan ve dünyadan Boşnakça haberler, Türkiye'nin doğal ve tarihi yörelerini sergileyen görüntüler ve müzik programları yer aldı.

TRT’nin başlayan yayınlarını Amerika'nın Sesi'ne değerlendiren Kafkas Vakfı Başkanı Mehdi Nusret Çetinbaş, yayınları 'Baştan savma ve göstermelik' olarak niteledi. TRT Radyosu'nda sabah 6:10'da başlayan yayınları kimsenin dinlemeyeceğini belirten Çetinbaş, yayınların amacını tam olarak anlayamadığını da dile getirdi. Bu dilleri konuşmakla Türkiye'nin bölünmeyeceğini de söyleyen Çetinbaş, uygulamayı geç kalınmış bir gelişme olarak değerlendirdi.

Bosna-Hersek Dostları Vakfı ise, TRT’de Türkçe dışında yayın yapılacak diller arasında Boşnakça’nın da bulunmasına tepki gösterdi.

Radyo-1 ve TRT-3'teki yayınlar sırasıyla, Pazartesi Boşnakça, Salı Arapça, Çarşamba Kirmanca, Perşembe Çerkezce, ve Cuma günleri de Zazaca yapılacak.

TRT televizyonunun kuruluş dönemi ilk programcılarından olan ve meslekteki ilk günlerinden bu yana anadilde konuşma, yazma, eğitim ve yayın konularının önemini vurgulayan gazeteci-yazar Varlık Özmenek, bu tarihi adımı arkadaşımız Fuat Kozluklu’ya değerlendirdi. Varlık Özmenek'le yapılan röportajı Real Player aracılığıyla, sayfanın yukarısında yer alan bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG