Erişilebilirlik

Irak İçin Karar Haftası - 2004-06-07


Bush Yönetimi Yetkilileri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Irak karar tasarısını en kısa sürede sonuçlandıracağına emin olduklarını açıkladı. Yetkililer uzlaşmaya çok yaklaşıldığını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Birleşmiş Milletler’deki son gözlemlerinin kendisini umutlandırdığını söyledi.

Bakan görüş ayrılıklarının azaldığını ve uluslar arası toplumun geleceğe baktığını vurguladı.

“Bu karar tasarısının bizi, amacımız olan hedeflere doğru götüreceğini umuyorum. Tasarı Irak halkının demokrasiyi gerçekleştirmesine de olanak tanıyacaktır. Iraklılar Saddam Hüseyin diktatörlüğünden kurtulmayı fazlasıyla hakketti.”

CBS Televizyonuna konuşan Powell, Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarının oldukça kapsamlı olduğunu belirtti. Powell, tasarının ekindeki mektuplarla, egemenlik devrinden sonra güvenliği sağlayacak çok uluslu gücün durumunun da tanımlandığını kaydetti. Powell, tasarıdaki önemli meselelerle ilgili bir sorun kalmadığını, birkaç ayrıntı üzerinde durulduğunu söyledi.

“Irak savaşından bu yana çıkan son üç karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi. Umuyorum bu haftaki oylamadan da benzer bir sonuç alacağız” Bazı ülkeler, Birleşmiş Milletler’in yeni geçici hükümeti desteklemesiyle Irak’a güç gönderebileceklerinin işaretini verdi. Ancak Amerikan Fox Televizyonuna konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Yönetimin yabancı askerler konusunda büyük bir artış beklemediğini söyledi. Rice, Güvenlik Konseyi’nin alacağı bu yeni kararın hem Irak halkına hem de demokrasiye karşı mücadele eden teröristlere karşı açık bir mesaj göndereceğini vurguladı.

“Uluslar arası toplumun gönderebileceği en güçlü mesaj, Irak’taki yeni hükümetin, bu ülkedeki çok uluslu gücün desteklendiği ve Irak’ın geleceğinin kurulmakta olduğudur.”

Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice İkinci Dünya savaşına son veren Normandy çıkartmasının 60ıncı yıl dönümü toplantılarına katılmak üzere Fransa’da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG