Erişilebilirlik

Papadopulos Birleşmiş Milletler Raporunu Reddetti  - 2004-06-03


Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, barış planının başarısızlığından kendisini sorumlu tutan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın son raporunu reddetti. Rum lider New York’ta Kofi Annan’la Kıbrıs’ın geleceğini görüştü.

Birleşmiş Milletler bu hafta Kıbrıs’la ilgili iki rapor yayınladı. Genel Sekreter Kofi Annan tarafından Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporların biri adadakı Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün bu ay dolacak olan görev süresinin uzatılmasıyla ilgili... İkinci raporda ise Kofi Annan, adada 24 Nisan’da yapılan referandumlar konusunda görüşlerini dile getiriyor. Annan bu raporda Kıbrıs Barış Planının başarısızlığa uğramasından, referandumda “hayır” oyu veren Kıbrıslı Rumları sorumlu tuttu. Raporoa ayrıca, Barış Planını halkına yanlış bir biçimde sunduğu için Tasos Papadopulos özel olarak eleştiriliyor.

Rum lider suçlamayı reddetti ve bizzat New York’a gelerek Genel Sekreter’le konuyu yüz yüze görüşmek istedi.

Bu görüşmeden sonra açıklama yapan Papadopulos, Annan’a, raporun gerçekleri yansıtmadığını söylediğini bildirdi.

Barış planını Rum halkına kasıtlı olarak yanlış bir şekilde sunduğu şeklindeki suçlamayı reddettiğini söyleyen Papadopulos şöyle devam etti:

“Kimseyi hiçbir zaman kandırmadım. Kıbrıs Rum halkı eğitimli ve siyasetten anlayan kişilerdir. Kıbrıslı Rumların yanlış yönlendirildiği için bu şekilde oy verdiğini söylemek onlara haksızlık olur.”

Kofi Annan da görüşme sırasında Rum lidere, görüş ayrılıkları bu şekilde devam ettikçe, Kıbrıs sorununu çözmek için çabalara devam etmek için bir neden görmediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Fred Eckhard’ın açıklamasına göre, Koui Annan, Papadopulos’tan, adada içine girilmiş olan çıkmazı gidermek için bir yol bulmasını istedi. Sözcü şöyle konuştu:

“Genel Sekreter, Kıbrıslı Rumların planı kesinlikle reddettiğini hatırlattı ve bu durumun içinden çıkış yolu hakkında ne düşündüklerini, Kıbrıslı Türklere, Birleşmiş Milletler’e ve bütün dünyaya anlatma sorumluluğunun da Rumlara düştüğünü belirtti.”

Genel Sekreter Annan, ayrıca Papadopulos’tan, Kıbrıs Türk tarafının ekonomik açıdan tecrit edilmiş halini ortadan kaldırmak için çaba göstermesini istedi.

Kofi Annan, Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda da Nisan ayındaki referandumda verdikleri ‘evet’ oyundan ötürü Kıbrıslı Türklere teşekkür etti. Genel Sekreter, Türk tarafındaki referandum sonucunun, Türklere baskı ve tecrit uygulanması için bütün gerekçeleri ortadan kaldırdığını da raporunda belirtti.

XS
SM
MD
LG