Erişilebilirlik

İstanbul Emniyet Müdürü: 'NATO Zirvesi Güvenlikli Olacak'  - 2004-05-30


İstanbul, Haziran ayında tarihi bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

28-29 Haziran tarihlerinde yapılacak NATO Zirvesi nedeniyle, kentin özellikle de Avrupa yakasında bugüne kadar görülmedik yoğunlukta güvenlik önlemi alınıyor.

Böylesine tarihi öneme sahip zirveye ev sahipliği yapacak olan İstanbul’da alınan güvenlik önlemleriyle ilgili olarak kentin Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, arkadaşımız Fuat Kozluklu’nun sorularını yanıtladı.

Türk ve yabancı istihbaratçılar ile polis güçlerinin herhangi bir terör eylemi düzenlenebileceği olasılığını göz önüne alarak sıkı bir işbirliği gerçekleştiriyor.

“NATO ve Bush Karşıtı Birlik” adı altında birçok örgütlenme protesto eylemlerine şimdiden başlamış bulunuyor. Polis, geçtiğimiz günlerde yapılan izinsiz gösterilere müdahale ederek onlarca kişiyi gözaltına aldı. Gösterilerin artarak sürmesi bekleniyor.

NATO’nun İstanbul zirvesine aralarında Başkan Bush’un da bulunduğu ittifak üyesi ülkelerin Devlet Başkanları ve Başbakanları ile Dışişleri ve Savunma Bakanları katılacak.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:

- Sayın Cerrah, zirvenin güvenliğine ilişin çalışmalarınız hangi aşamada?

İstanbulumuz Dünya’daki mega kentler sıralamasında ilk beşe giriyor. Nüfusu 14 milyon, sorunları kendine özgü... Diğer mega kentlere göre olay adedimiz oldukça az, polisiye yönden de çok fazla sıkıntımız yok.

- NATO Zirvesi benzeri toplantıların yapıldığı birçok ülkede, örneğin ABD ve Avrupa ülkelerinde, tepkili olanlara gösteri yapabilecekleri alanlar sağlanıyor. Siz de NATO karşıtlarına özel bir gösteri alanı tahsis edecek misiniz?

Şimdi geçmişte de NATO zirveleri yapıldı ve bunun karşısında olan insanlar da demokratik haklarını kullandı, gösteriler yapıldı. Bizim Türkiye’de de yapılacak olan NATO zirvesinin hem öncesi hem NATO zirvesi sırasında da bir takım gösteriler olacak. Bu insanların demokratik haklarıdır. Tabi bunun her türlü tedbiri alınır. Bizde de 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Yasamızla belirtilmiştir; ‘nerelerde gösteri yapılacaktır, toplantı yapılacaktır?’ diye. O yasaya uygun olarak gösteri yapmak isteyen toplumlara, topluluklara bu yerlerde gösteri izni vereceğiz. Ama onun haricinde kanunsuz gösteri düzenlemek isteyenlere de kanuni işlem yapılacaktır.

Biliyorsunuz bu zirveye büyük devlet başkanları, mesela ABD Devlet Başkanı, İngiltere ve diğerleri katılacaklar. Biz de NATO üyesiyiz; bizim için de çok önemli. Bunun her türlü emniyet tedbirini aldık. Türkiye açısından çok önemli. Turizm açısından da önemli. Çünkü bu zirve müddetince 3 gün, 4 gün dünya televizyonlarında devamlı şekilde Türkiye’den bahsedilecek. Bu bizim için çok önemli. Halkımızda bunu biliyor, bunun önemini de biliyor. Bundan dolayı da, İstanbul polisine İstanbul halkı her türlü yardımı yapacaktır. Biz ona eminiz ve her türlü tedbiri de biz alacağız.

Herhangi bir olumsuzluk olacağını da sanmıyorum. Her türlü güvenlik tedbirini biz alacağız. Planlarımızı yaptık, zirvenin yapılacağı tarihi bekliyoruz.

NATO zirvesinin yapılacağı alan; o da Şişli bölgesi ve Beşiktaş ile Beyoğlu’nun bir bölümü... Yeteri kadar güvenlik gücüyle de tedbir alacağız. Şu an İstanbul’da 30 bin polisimiz var; çevre kentlerden de takviye gelecek. Takviyelerle beraber yeterli gücümüz olacaktır. Zaten şu anda her türlü planlamayı yaptık. Diğer devletlerin polisleriyle de her türlü istihbarat için alış-veriş içindeyiz.

- Gelecek devlet başkanlarının korumaları itibarıyle de baktığımızda kaç yüz ya da kaç bin yabancı emniyet mensubu bulunacak İstanbul’da?...

Güvenlik tamamen Türk polisinde, yani İstanbul polisinde. Yakın korumaları olabilir, onu tabii her ülke kendisi ne kadar isterse o kadar yakın koruma getirebilir.

- Malumunuz geçen yıl İstanbul’da dört ayrı intihar saldırısı düzenlendi, onlarca kişi yaşamını yitirdi. Terör saldırılarında yüzlerce kişi de yaralandı. Bu tür zirve öncesinde yabancı basında bu eylemlere de dikkat çekilerek güvenlik önlemleriyle ilgili haberler yayımlanıyor. Bu çerçeveden baktığınızda mesajınız nedir?

Türkiye güvenli bir ülkedir. Türk Devleti ve Türk polisi bu NATO zirvesi öncesi ve sırasında her türlü tedbiri alacaktır ve NATO zirvesi güvenli bir şekilde sona erecektir. Bu konuda hiçbir endişemiz yoktur.

- ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarını zirve sürecinde İstanbul’a gitmemeleri, kentte bulunan Amerikalılara da güvenlik konusunda dikkatli olmaları yönünde uyardı. Güvenlikle ilgili bu kaygı konusunda ne diyeceksiniz?..

Aksine NATO Zirvesi sırasında İstanbul’da güvenlik çok daha fazla olacaktır. Hiçbir sorun da olmayacaktır. Neye istinaden böyle bir açıklamada bulundular, onu bilemiyorum. Ama belki kendi vatandaşlarını uyarmak için olabilir. Aynı zirve Avrupa ülkelerinde veya Amerika’da olsaydı, sanırım aynı açıklamayı kendi vatandaşlarımız için biz de koruma açısından, böyle bir açıklamada bulunurduk diye tahmin ediyorum. İstanbul dünyanın en güvenli kentleri içindedir ve zirve zamanında da en güvenli kent olacaktır. Bunu da hep birlikte izleyeceğiz.

XS
SM
MD
LG