Erişilebilirlik

Blair: 'Irak Savaşı Terör Tehlikesini Artırmadı' - 2004-05-30


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak savaşının tüm dünyada terör tehlikesini artırdığına inanmadığını söyledi. Blair, BBC televizyonuna verdiği özel demeçte Irak’ın geleceğine ilişkin soruları yanıtladı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, BBC televizyonuna verdiği özel demeçte “Irak’ın işgaliyle birlikte dünyanın daha tehlikeli bir yere dönüştüğü” şeklindeki iddiaların yanlış olduğunu söyledi:

"Teröristler şu anda Irak’talar, Suudi Arabistan’dalar, Avrupa’dalar... Faaliyetlerini burada sürdürmeye çalışıyorlar. Irak savaşının bu süreci hızlandırdığını söylemek yanlış olur. Çünkü bu uzun bir zamandır devam eden bir süreç. Irak’daki durumu düzeltmek, Saddam Hüseyin’in lideri olmadığı istikrarlı bir yönetim oluşturmak teröre karşı verilen mücadelenin bir parçasıdır."

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporda, Irak savaşı yüzünden El Kaide örgütüne katılanların sayısında ciddi bir artış olduğunu iddia etmişti.

Başbakan Tony Blair, BBC’ye verdiği özel demeçte, koalisyon güçlerinin, işgalden sonra ne yapılması gerektiği konusunda stratejik hazırlık yapmadığı yolundaki eleştirilere de karşı çıktı:

"Irak’a ilişkin planınız yoktu diyenler yanılıyor. Planımız vardı ve şu anda bu plan çerçevesinde hareket ediliyor. Ancak terörizm konusu son derece ciddi bir konu. Bu insanlar, küçük planlarıyla geniş çaplı zarar verebiliyorlar."

Başbakan Tony Blair, bir soru üzerine, Irak’taki durumun geçen yıl tahmin ettiğinden daha kötü olduğunu kabul etti ve önümüzdeki günlerde koşulların daha da zorlaşacağını kaydetti:

"Önümüzdeki aylarda zorlu dönemler geçireceğiz. Çünkü egemenliğin devrini önlemek için bu insanlar ellerinden geleni yapmaya çalışacak."

Geçtiğimiz hafta İngiltere 370 askerin daha Irak’a gönderileceğini açıkladı, ancak bu rakamın kısa bir süre içinde 3 bine çıkacağı yolunda haberler yayınlandı.

Başbakan Tony Blair, bütün seçenekleri açık tuttuklarını söyleyerek, bu iddiayı yalanlamadı. Bununla birlikte gelecek yıl Irak’taki askerlerin büyük bir bölümünün geri çekileceğini söyledi.

İngiliz Başbakan Ebu Gureyb hapishanesindeki tutuklulara yapılan kötü muamelenin Arap dünyasında büyük tepki yarattığını kabul etti, bununla birlikte koalisyonun Irak’ın geleceğine yaptığı olumlu katkıların mutlaka önümüzdeki yıllarda anlaşılacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG