Erişilebilirlik

'Sigaranın Zararları Bilinenden Daha Fazla' - 2004-05-28


Başkan George W. Bush’un baş sağlık danışmanı, sigaranın zararlarının bilinenden çok daha fazla olduğunu açıkladı.

Richard Carmona, sigara dumanından çıkan zehirli maddenin, kan yoluyla bütün vücuda dağıldığını ve bütün organları etkilediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yeni hazırlanan bir rapor, sigaranın kalın bağırsak, rahim, pankreas, böbrek ve mide kanserinin yanı sıra, lösemi, katarakt ve zatürreye yol açtığını duyurdu.

Rapor, sigaranın aynı zamanda kemikleri zayıflattığını, şeker hastalığını artırdığını, ameliyat sırasında mikrop kapma riskini yükselttiğini ve doğurganlığı düşürdüğünü belirtiyor.

Richard Carmona, sigara yüzünden her yıl 440 bin Amerikan vatandaşının öldüğünü kaydetti.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, sigaradan her yıl dört milyon 900 bin kişinin öldüğünü ve bu rakamın önümüzdeki 20 yıl içinde iki katına çıkacağını açıkladı. Halen, her altı buçuk saniyede bir, bir kişi sigarayla bağlantılı hastalıklar nedeniyle ölüyor.

“Sigarasız Gün" kampanyasını başlatan Dünya Sağlık Örgütü, sigaranın dünyadaki bir milyar 300 milyon tiryakinin büyük bölümünün yaşadığı gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine de ciddi zarar verdiğini vurguladı.

Örgüt, Brezilya'da yapılan bir araştırmaya dayanarak yoksul insanların yüksek gelir grubundakilere göre daha fazla sigara kullandığına da dikkat çekti. Vietnam'daki bir araştırmanın sonuçlarına göre ise, tiryakiler sigaraya eğitim, sağlık veya giyinmeye harcadıklarından daha çok para harcıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Bangaldeş'teki bir araştırmanın sonucuna göre, bu ülkede sigaraya harcanan paranın önemli bir kısmının beslenmeye harcanması durumunda 10 milyon Bangladeş'li tiryakinin yeterli beslenebileceğinin ortaya çıktığını bildirdi.

Örgütün verilerine göre, sigarayla bağlantılı hastalıkların tedavisi için Mısır'da milyonlarca, Çin'de ise milyarlarca dolar harcanıyor. Dünya Sağlık Örgütü, sigaranın kontrol altına alınmasını amaçlayan sigara karşıtı sözleşmeyi daha fazla ülkenin imzalaması çağrısında da bulundu.

XS
SM
MD
LG