Erişilebilirlik

İsrail Refah'tan Çekildi - 2004-05-25


İsrail ordusu Refah’tan tamamıyla çekildi. Askeri varlığını Gazze’nin içinde sürdürmesine rağmen İsrail birlikleri, insani yardımın bölgeye ulaştırılmasına şu anda engel olmuyor. Evlerini terk eden Filistinlilerin bazıları Refah’a geri döndüklerinde evlerinin yerinde enkaz yığını gördü. Bir kısmı ise hala korkuları nedeniyle kampa yanaşamıyor.

BM Filistinli Mülteciler Dairesi’nin yayımladığı rakamlara göre, Mayıs ayının ilk yarısında 191 ev İsrail tarafından yıkıldı. 2197 Filistinli evsiz kaldı. Gökkuşağı operasyonu sırasında sadece iki günde evini kaybedelerin sayısı ise 1064. İkinci intifada başladığından bu yana Gazze şeridinde evsiz kalan Filistinlilerin sayısı 18 bin olarak belirtiliyor.

İsrail ordusu rakamların abartılı olduğunu söylüyor ve son operasyonda 56 evin yıkıldığını belirtiyor. Filistinli yetkililer ise Refah’ta 300 evin yıkıldığına 200’ünün de oturulamaz hale geldiğine dikkat çekiyor.

İsrail ordu yetkilileri korku nedeniyle evlerini terk eden ve sayıları binleri bulan Filistinlileri hesaba katmıyor. Yine İsrail ordusu operasyonda 100 kadar Filistinlinin gözaltına alındığını bu yüz içersindeki 10 Filistinlinin sorgulandığını belirtiyor. İsrail ordusunun verdiği rakamlara göre operasyonda hayatını kaybedenlerin sayısı 41. Filistinli yetkililer ise ölü sayısını 58 olarak açıklıyor.

İsrail kaçakçılık için kullanılan toplam üç tünelin ortaya çıkarıldığını ve kapatıldığını açıklasa da üst düzey bir İsrail’li komutan bulunan tünellerin toplam sayısının 10 olduğunda ısrar ediyor. İsrail Ordusu Gazze Komutanı Tuğgeneral Shmuel Zakai Refah’ta silah kaçakçılığında kullanılan daha pek çok tünel olduğunu, İsrail’in bu tüneller için aramalarını sürdüreceğini söyledi.

Her iki tarafın yıkılan evler konusunda verdiği çelişkili rakamlar nedeniyle İsrail ordusu soruşturma başlattı.

Bu arada Filistinli göstericilerin üzerine ateş açılmasıyla 8 Filistinlinin öldürüldüğü soruşturma henüz tamamlanmadı. İsrail helikopterlerinden atılan füzelerin görüntülerini televizyon kameraları bile tespit ettiği halde İsrail saldırının kalabalığı hedeflemediğini ve helikopterden değil bir tanktan bir başka binaya açılan ateş sonucu olayın meydana geldiğini iddia ediyor.

Mısır Gazze Güvenliğinde Rol Oynamaya Hazır

Mısır İstihbarat Şefi Ömer Süleyman dün hem Filistin hem de İsrail’li yetkililerle yaptığı görüşmelerin sonucunda İsrail’in Gazze’den çekilmesi halinde Philedelphia koridoru olarak bilinen sınır boyunda rol üstlenmeye hazır olduğunu belirtti. Filistinli kaynaklara göre Ömer Süleyman Filistin Lideri Yaser Arafat ile görüşmesinde ülkesinin, Mısır, Filistin yönetimi, İsrail ve ABD’den oluşan dörtlü bir komite oluşturmasını teklif etti. Mısır’ın teklifine göre bu komite Gazze’nin İsrail tarafından Filistin yönetimi güvenlik güçlerine tesliminde koordinasyon görevi görecek. Plan Kahire tarafından Amerikan yönetimine sunuldu. Ancak israil’e resmi olarak henüz teklif götürülmedi. Şu ana kadar İsrail, Ariel Şaron’un tek taraflı ayrılık planı ile ilgili Filistinlilerle doğrudan görüşme yapmayı reddediyordu. Bu plana İsrail’in ne yanıt vereceği ise henüz belli değil.

Süleyman, Savunma Bakanı Shaul Mofaz ve Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile yaptığı görüşmelerde Arıel Şaron’un Pazar günü kabineye sunacağı revize edilmiş planın detaylarını sordu. İsrail hükümet kaynaklarına göre Mısır Gazze’deki Filistin gvenlik güçlerinin eğitimi için “aktif eğitim gücü” göndermeye hazır.

İsrail Arafat Politikasında Yumuşuyor mu?

Yaklaşık iki yıldır İsrail’in yabancılara uyguladığı Arafat uygulaması Mısır istihbarat şefi Ömer Süleyman’ın ziyareti ile kırılmış görünüyor. İsrail hükümet yetkilileri geçen iki yıl boyunca İsrail ve Filistin’e ziyaret düzenlenen konuklara “Arafat ile görüşmek istiyorsanız, bizimle görüşmezsiniz” mesajı veriyordu. Oysa Ömer Süleyman Filistin lideri ile yaptığı görüşmenin ardından İsrail’in Savunma ve dışişleri bakanılrı ile biraraya geldi. Bir hükümet yetkilisi “Bizi rahatsız etmedi. Bizce Arafat ile görüşmek zaman kaybıdır. Ama gelen konuğun böyle bir hobisi varsa biz ne yapalım” dedi.

Şaron'un Yeni Planının Ayrıntıları

İsrail başbakanı Arıel Şaron Likud referandumundan ağır bir yenilgi aldı. Ancak Gazze’den çekilme konusunda pes etmedi. Ariel Şaron yeniden kaleme aldığı ve bazı maddelerini değiştirdiği Gazze’den çekilme planını Pazar günü kabinenin onayına sunacak. Oylama planı 'prensipte' kabul etmek üzerine yapılacak. Planın ayrıntıları şöyle:

Gazze’deki tüm yerleşim birimleri ve Batı Şeria’daki dört yerleşim birimi boşaltılacak.

Yerleşim birimlerinin boşaltılması dört aşamada gerçekleşecek. Her aşama hükümetin onayına sunulacak.

Birinci aşamada Netzarim, Morag ve Kfar Darom'un boşaltılması planlanıyor. Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert şu an 12 bakanın Arıel Şaron’un planını desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG