Erişilebilirlik

Bush Irak'ta İstikrar Stratejisi İzleneceğini Açıkladı - 2004-05-25


Başkan Bush Pazartesi akşamı yaptığı konuşmayla Irak'ta yönetimin Iraklılara devredilmesi konusundaki stratejisini açıkladı. Bush, yönetimin Iraklılara devredileceği 30 Haziran tarihine kadar isyancıların yeni eylemlere girişebileceğini söyledi.

Pennsylvania eyaletinin Carlisle kentindeki Amerikan Kara Harp Akademisinde konuşan Başkan, Irak'ta isyancıların yenilgiye uğratılacağını söyledi. Bush, Irak'ta demokrasi ve özgürlüğün yerleşmesi için atılan adımları saydı.

Başkan bu adımlar arasında yönetim yetkilerinin geçici bir Irak hükümetine devretmenin ve uluslararası alanda desteğin arttırılması için çaba harcamanın yeraldığını söyledi.

Bush'un açıklamasına göre Irakla ilgili planlar ayrıca Irak güvenlik gücünün eğitimini, ülkede altyapının yeniden imarını ve 2005 Ocak ayı sonunda seçime gitmek için hazırlık yapılmasını öngörüyor.

Bush konuşmasında, son zamanda tanık olunan şiddet hareketleri nedeniyle Irak'ta yönetim yetkisinin geçici hükümete devredileceği 30 Haziran'dan sonra da Amerikan askeri varlığının bugünkü düzeyde devam edeceğini bildirdi.

Başkan Bush, Irak'ta yeni bir dönemin başlamakta olduğunu göstermek için, son hapisane skandalının yaşandığı Ebu Gureyb hapisanesinin yıkılacağını söyledi. Bush, yeni inşa edilecek hapisanenin masraflarının Amerika tarafından karşılanacağını bildirdi.

Bush'un bu konuşmasının, 30 Haziran'daki yönetim devrine kadar Irak konusunda haftalık olarak yapacağı beş konuşmanın ilki olduğu bildiriliyor.

Başkan konuşmasında iki kez İstanbul'dan sözetti. Bush, Haziran ayı sonunda İstanbul'da yapılacak NATO zirve toplantısında Irak'ta koalisyon güçlerini destekleyen ittifak üyesi ülkelere teşekkür edeceğini söyledi. Bush ayrıca 11 Eylül'den bu yana yaşanan büyük terör eylemleri arasında İstanbul'da geçen yıl girişilen bombalı saldırıları saydı.

Başkanın konuşmasından birkaç saat önce Amerika ve İngiltere, Birleşmiş Milletler'de, geçici Irak hükümetinin tam egemenliğe sahip olmasını öngören bir karar tasarısı sundu. Tasarıda, Amerika liderliğindeki çok uluslu gücün Irak'ta bir yıl daha kalması öngörülüyor ancak bu gücün Irak'tan ne zaman çıkacağı belirtilmiyor.

Bu diplomatik girişim, Amerika'nın Irak politikasına ülke içinde ve dışında desteğin iyice azaldığı bir dönemde yapılıyor.

CBS televizyona tarafından sonucu yeni açıklanan bir kamu oyu yoklaması, Başkan Bush'un Amerikan halkından gördüğü desteğin, Başkanlık döneminin en düşük düzeyine indiğini gösteriyor. Görüşü sorulanların sadece yüzde 41'i, Başkanın politikalarını onayladığını söyledi.

Irak konusunda ise halkın yüzde 65'i Amerika'nın şu anda yanlış yolda olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG