Erişilebilirlik

Yönetim Konseyi Üyesi Ahmet Çelebi Bremer'i Suçladı - 2004-05-21


Irak Yönetim Konseyi üyesi Ahmed Çelebi’nin evi ve bürosu Amerikan askerleri ve Irak polisi tarafından basıldı. Irak Yönetim Konseyi bugün konuyu görüşmek üzere olağanüstü gündemle toplanacak.

Bir zamanlar Amerika savunma bakanlığının favorisi olan ve örgütüne Amerika tarafından milyonlarca dolar mali destek sağlanan Ahmet Çelebi, baskına sert tepki gösterdi ve artık koalisyon yönetimiyle hiç bir ilişkisi kalmadığını söyledi.

Amerika öncülüğündeki koalisyon yönetimini sert bir şekilde eleştiren Çelebi, evine giren asker ve polislerin silah tehdidiyle belgelere el koyduklarını açıkladı.

Görgü tanıkları, Çelebi’nin bürosundan da bilgisayar, dosya ve diğer malzemelerin götürüldüğünü bildirdi.

Koalisyon sözcüsü, Çelebi’nin lideri olduğu örgütün bazı üyeleri hakkında açılan soruşturmayı Iraklı yetkililerin yürüttüğünü ve baskını onların düzenlediklerini söyledi.

Öte yandan Amerikalı askeri yetkililer, Suriye sınırı yakınındaki bir köyde 40 Iraklı sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı Amerikan kuvvetlerinin düzenlediği iddiasını reddediyor.

Iraklılar, Amerikan uçaklarının bir düğün evini bombaladığını öne sürerken Amerikan ordusu yabancı savaşçıların barındığı bir eve ateş açıldığını söylüyor.

Dün erken saatlerde, Amerikan askerleri ve Irak polisi Çelebi’nin Mansur mahallesindeki evine giden yolları tuttu. Gazeteciler ve meraklı Bağdat sakinleri operasyon mahallinden olabildiğince uzak durmaya çalıştı. Bazı görgü tanıkları, Irak polisi ile bir grup yabancı sivilin Çelebi’nin evinden kutular çıkartıp götürdüklerini söyledi.

Ahmet Çelebi, daha sonra yaptığı açıklamada, evinden bilgisayar, bazı dokümanlar ve diğer malzemenin Irak polisi ve Amerikalılarca götürüldüğünü belirtti.

“Irak polisi ve Amerikalı askeri polisler evime sabah 11’de saldırdı. Beni koruyan muhafızlarla olası bir çatışmayı kıl payı önleyebildik. Kapıyı açtım, elinde silah taşıyan polisler odama girdiler.”

Şii Ahmet Çelebi, bir zamanlar Irak Ulusal Kongresi adlı muhalif grubun sürgündeki lideriydi. Şii lider son zamanlara kadar savaş sonrası Irak’ın yeniden kurulması için Koalisyon yetkililerine yardımcı oluyordu. Çelebi, eskiden Pentagon tarafından destekleniyordu ancak bu durum değişti ve Iraklı lider Washington’da gözden düştü.

Ahmet Çelebi, öfke ile sesini yükselterek, baskından dolayı Saddam Hüseyin dönemi Baas partisi üyelerini destekleyen Irak’ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer’i sorumlu tuttu. Çelebi, son zamanlarda Amerika’nın Irak’taki rol ve stratejisini eleştirdiği için, Bremer ve diğer yöneticilerin, Baas partililerin kendisini hedef almalarına izin verdiğini iddia etti.

“Irak halkını özgürlüğe kavuşturacak politikalar nerede?... Tam egemenliği şimdi istiyoruz. Meseleyi ortaya koyma şeklimden hoşlanmıyorlar. Brahimi’nin Irak’taki rolünü sorgulamamdan hoşlanmıyorlar. Petrol karşılığı gıda programıyla ilgili başlattığım soruşturma, Birleşmiş Milletler’in saygınlığını gölgeledi. Bundan da hoşlanmadılar.” Çelebi’nin eleştirdiği Birleşmiş Milletler temsilcisi Lakhdar Brahimi, 30 Haziran’da Irak’ta egemenliği devralacak hükümeti kurma çalışmalarında Amerika’ya yardımcı oluyor.

Brahimi, şimdiki Yönetim Konseyi’nin Irak halkının gözünde bir güvenilirliği kalmadığına ve bu üyelerin yeni kabineye dahil edilmemesi gerektiğine inanıyor. Çelebi ise, egemenlik devrinden sonra, Amerika’nın Iraklı güvenlik kuvvetlerinin kontrolünü hala elinde tutma planından şikayetçi...

Amerikalı yetkililer ise, Petrol Karşılığı Gıda Programı yolsuzluğu soruşturmasına müdahale ettiği için Çelebi’den şikayetçi...

Koalisyon Yönetimi Sözcüsü Dan Senor, dünkü baskının arkasındaki neden ne olursa olsun, Irak’ın Amerikalı Yöneticisi Paul Bremer’in, Iraklı bir yargıcın isteği üzerine baskına onay verdiğini söyledi:

“Büyükelçi Bremer’in adli suç vakalarını ilgili mahkemeye iletme yetkisi var ki bunlardan binlercesi mevcut. Her biri Iraklılar tarafından gündeme getiriliyor ve soruşturuluyor. Prosedür icabı, Büyükelçi Bremer meseleyi mahkemeye intikal ettiriyor. Bugünkü ev baskını da bu süreçle paralellik göstermektedir.”

Salı günü, Savunma Bakanlığı, Çelebi’nin Irak Ulusal Kongresinin 340 bin Dolarlık aylık ödeneğini kesti. Bu para 10 yıldır Çelebi’nin organizasyonuna ödeniyordu. Pentagon yetkilileri, Iraklı muhalif grubun bundan böyle Amerika’nın maddi yardımına ihtiyacı bulunmadığını belirtti.

XS
SM
MD
LG