Erişilebilirlik

Türkiye-Gürcistan Görüşmeleri - 2004-05-20


Türkiye’ye üç günlük bir ziyaret için gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili Cumhurbaşkanı Sezer’le görüştü. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Sezer, Türkiye’nin Güney Kafkasya’daki uzlaşmazlıkları yakından izlediğini ve bu sorunların tüm Avrasya bölgesini olumsuz yönde etkilemeyi sürdürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Sezer Gürcistan’ın karşı karşıya bulunduğu Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının en kısa sürede barışçı yollardan çözümlenmesinin Gürcistan’ın istikrarına katkı sağlayacağını söyledi.

Saakaşvili ise konuşmasında ülkesindeki iç gelişmeler nedeniyle Türkiye'ye ziyaretini ertelediğini söyledi ve Sezer'le görüşmesinde ikili ilişkilerin siyasi ve askeri boyutlarını detaylı olarak ele aldıklarını belirtti. Gürcistan lideri ayrıca NATO'ya entegrasyon konusunda Türkiye’den yardım beklediklerini söyledi.

Türkiye, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından Gürcistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeler arasındaydı.

Abhazya'daki ihtilaf, gerek ülke içinde gerekse bölgede barış ve istikrara yönelik tehlike oluşturmuştu.

Türkiye bölgede barışı desteklerken, Saakaşvili’nin bugünkü açıklamasındaki, “Gürcistan iç kuvvetlerinin Türkiye’nin desteği ve yardımlarıyla kurulduğu ve bu kuvvetlerin şu anda Acaristan bölgesinde bulunduğu” sözleri dikkati çekti.

Acaristan lideri Aslan Abaşidze kansız bir darbeyle Moskova’ya sürgüne gönderilmiş, Saakaşvili, Abaşidze’nin ülkeden ayrılışını, “Gürcistan'da yeni bir dönem başlıyor” diyerek değerlendirmişti.

Bu arada Türkiye’de bulunan Kafkas grupları Saakaşvili’nin Türkiye ziyareti nedeniyle bugün bir gazeteye verdikleri ilanla, Kuzey Kafkasya halklarının Abhazya’nın yanında oldukları mesajını verdiler.

Saakaşvili’nin Acaristan’dan sonra şimdi de hedefinin Abhazya’yı ilhak etmek olduğunu iddia eden Kafkas grupları, Abhazya’yı korumanın ortak amaçları olduğunu belirttiler.

Öte yandan Erdoğan'ın bugün yaptığı İsrail saldırılarına ilişkin sert açıklamasının ardından, Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in dün Refah'ta gösteri yürüyüşü yapan Filistinlilerin üzerine ateş açılmasını şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'İsrailli sivillere yönelik terör eylemleri gibi, Filistinli sivilleri doğrudan hedef alan askeri operasyonların ve yıkımların da hiçbir haklı gerekçesi ve hukuki dayanağı olamaz' ifadesi kullanıldı

Ortadoğu’daki son gelişmelerle ilgili Meclis’te Salı günü genel görüşme yapılacak.

XS
SM
MD
LG