Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi İsrail'i Kınadı - 2004-05-20


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İsrail’in, Gazze bölgesinde Çarşamba günü en az on Filistinli sivili öldürmesini kınayan bir karar aldı.

Karar sıfıra karşı 14 oyla kabul edilirken Amerika çekimser kaldı. Ancak Beyaz Saray, İsrail’in Gazze’de giriştiği son operasyonların, kendi güvenliğini artırmadığını aksine bu bölgedeki insani sorunları daha da kötü hale getirdiğini belirtti.

Gazze’de askeri operasyonlarına devam eden İsrail ise Güvenlik Konseyi kararından önce, sivilleri öldürdüğüne üzüldüğünü bildirdi.

Arap ülkelerince sunulan karar tasarısına 14 üye “evet” derken Amerika çekimser kaldı.

Güvenlik Konseyi’nin kararında Refah mülteci kampında geniş çaplı ev yıkımından, ayrıca İsrail’in 1967 yılından buyana işgal ettiği topraklarda durumun giderek kötüleşmesinden duyulan derin kaygı dile getiriliyor.

Güvenlik Konseyi üyesi Cezayir’in hazırladığı tasarı bir miktar yumuşatılarak oylandı. Tasarı üzerinde Cezayir, Filistin ve Amerika temsilcileri iki gün süren yoğun pazarlıklarda bulundu. Eylül 2002 tarihinden beri Amerika ilk kez İsrail aleyhindeki bir kararın oylamasında çekimser kaldı. Amerika bu tür kararları sürekli veto ediyordu.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler büyükelçisine vekalet eden James Cunningham çekimser oy kullanma kararının, Washington’un Refah kampında insanların ölmesinden duyduğu kaygıya dayandığını belirterek şöyle konuştu:

“İsrail’in kendini ve halkını savunma hakkı bulunduğuna inanmakla birlikte, Gazze’de son birkaç gün içinde yürütülen operasyonların barış ve güvenliğe hizmet etmediğine inanıyoruz. Bu operasyonlar insani durumu daha da kötüleştirmiş, İsrail kuvvetleri ile Filistinlileri çatışmaya itmiş ve İsrail’in güvenliğine de katkıda bulunmamıştır.”

Birleşmiş Milletler’deki Filistin Temsilcisi Nasser Al Kidwa da Refah’taki cinayetleri devlet terörizmi olarak niteledi. Al Kidwa bu kararın şiddetten kurtulmaya yardımcı olmasını diledi.

“Güvenlik Konseyi’nin nihayet önemli bir kararı kabul etmiş olması büyük önem taşıyor. Daha sert bir dilin kullanılmış olmasını, tabi ki tercih ederdik. Fakat bu haliyle de kararın şu andaki acı durumdan kurtulmayı sağlamaya yeteceğini tahmin ediyorum.”

İsrail büyükelçisi Dan Gillerman ise, Refah’daki ölümlerden ülkesinin üzüntü duyduğunu söyledi. Ancak İsrail elçisi kararla da alay ederek, tasarıyı sunmuş olanlara leke getireceğini öne sürdü. İsrail büyükelçisi kararın barışa da hizmet etmeyeceğini iddia etti.

“Bu çeşit kararlar terörizme karşı mücadele edenleri değil terörizmi cesaretlendiriyor. Bizim, bölgenin ve Filistin halkının çektiği acılar, kötü ve yolsuzluklara karışmış Filistin liderlerinin eseridir.”

Karar Refah kampında evlerin yıkılıp insanların öldürülmesine tüm dünyada duyulan derin tepkinin bir sonucu oldu. Genel Sekreter Kofi Annan, uluslar arası hukuka aykırı olduğunu belirterek, ev yıkımının durmasını istemişti.

XS
SM
MD
LG