Erişilebilirlik

Irak Dışişleri Bakanı Zebari'den ABD'ye Eleştiri - 2004-05-19


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, şiddet olaylarının, ülkeyi ilerlemekte olduğu demokrasi ve tam egemenlik yolundan çıkartmak isteyen güçler tarafından düzenlendiğini söyledi. Ancak, Irak yönetim konseyinin kürt üyelerinden olan Zebari, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden hemen sonra Amerika’nın yaptığı bazı hataların da Irak’ta terörizmin güçlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Amerika öncülüğündeki koalisyonun Irak’ta yönetimi Irak halkına devretmesine tam altı hafta kaldı. Ancak devam eden şiddet ve güvenliğin bir türlü sağlanamaması, devir işleminin ne ölçüde rahat gerçekleşeceği ve bundan sonra ne olacağı konusunda kuşkular yaratıyor.

Ürdün’de düzenlenen bölgesel ekonomik zirve toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, terör saldırılarının sorumluluğunu 40 ya da 50 grubun üstlendiğini ve ülkede halen birkaç bin yabancı terörist bulunduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Yabancı teröristlerin varlığını Amerika öncülüğündeki koalisyonun başta yaptığı hatalara bağlayan Zebari şöyle dedi:

“Kolasiyon yetkililerini, savaşın kazanılmasından hemen sonra “aman sınırları açmayın” diye uyaranlar arasında ben de vardım. ”Sınırları açarsanız, tüm teröristleri ülkeye sokarsınız. Bu düşman unsurlar halkı size karşı kışkırtırlar.” dedim. Ancak koalisyon bunu kabul etmedi. Sınırlar açılırsa mal gelir, ekonomi canlanır, ticaret artar gerekçesiyle hareket edildi. Sınırlar açıldı ve ondan sonra tekrar kapayabilmek için üç-dört ay büyük uğraş vermek zorunda kaldık.”

Irak Yönetim Konseyi’nin Kürt üyesi Hoşyar Zebari, koalisyonun Irak’taki durumu tam kavrayamadığını ve komünizmir çöküşü sonrası Doğu Avrupa ile eş tuttuğunu da söyledi:

"Koalisyonun yaklaşımı, Irak’ı Doğu Avrupa gibi görmek oldu. Diktatörlüğün iktidardan uzaklaştırılmasından durumu sermaye getirmek, iş yaratmak, halk için ekonomik fırsatlar yaratma yoluyla düzeltiriz, istikrarı sağlarız düşüncesine kapıldılar. Oysa burası Irak’tı, Romanya değil."

Dışişleri Bakanı Zebari, hatalarına rağmen koalisyonun başarıları da olduğunu ve halkın yaşam koşullarının düzelme yoluna girdiğini savundu. Güvenlik durumunun tehlikeli olduğu gerçeğini kabul eden Zebari, Irak’ın 30 Haziran’daki yönetim devrinden sonra hala yabancı kuvvetlere ihtiyacı olacağını da söyledi.

Zebari, Amerikan ve diğer yabancı kuvvetlerin zamanından önce ayrılmasının, Irak için felaket olacağı uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG