Erişilebilirlik

İsrail Helikopterlerinden Filistinli Göstericilere Ateş - 2004-05-19


İsrail tankları ve savaş helikopterlerinin, Gazze’de gösteri yapan binlerce Filistinlinin üzerine ateş açması en az 22 kişinin ölümünü çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Filistinliler olay sırasında İsrail’in son üç gündür Gazze’de yürüttüğü operasyonu protesto ediyordu.

Görgü tanıkları ve Filistinli güvenlik kaynaklarına göre, göstericilerin üzerine İsrail tanklarından top ve makineli silahlarla ateş açıldı. Bazı Filistinliler helikopterlerden de füze atıldığını söyledi.

Televizyonlarda yayınlanan filmlerde yüzlerce Filistinli çocuğun olay yerinden kaçtığı, büyüklerin yaralıları kucaklarında ambulanslara ve özel araçlara taşıdıkları görülüyordu.

İsrail hükümeti katliamı doğruladı ve olayla ilgili olarak soruşturma açıldığını bildirdi.

Bugünkü olaylarla İsrail ordusunun Gazze operasyonunda öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 48’e çıktı. İsrail, ölenlerin Filistinli militanlar olduğunu iddia ediyor.

İsrail hükümeti, Gazze’nin Mısır sınırından bölgeye silah sokulduğunu ileri sürüyor. İsrail ordusu, daha önce, sınır boyundaki evleri yıkarak birkaç yüz metre genişliğinde bir tampon bölge oluşturmuştu. Yıkımdan en fazla zararı sınır yakınındaki Refah mülteci kampı görüyor. Nitekim İsrail’in son operasyonu da artık küçük bir kente dönüşmüş kampı hedef aldı.

Filistinlerin yer altına kazdıkları tünellerle silah kaçakçılığına devam ettiğini öne süren İsrail ordusu, sınırındaki güvenlik şeridini genişletme bahanesiyle yüzlerce evi daha yerle bir etti.

İsrail birlikleri, Filistinli militanları yakalamak için Tel Sultan ve Bedir semtlerinde ev ev arama yaptı, semtlerden birinde 16 yaşından büyük tüm Filistinli erkeklerin sorgu için bir okulda toplanmaları istendi.

Filistin hükümeti operasyona derhal son verilmesini istedi, dünya kamuoyunun İsrail’e karşı olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Gassan Katip, Gazze’deki yıkımı Amerika’nın bile eleştirdiğine dikkati çekti:

Bakan evlerin imha edilmesini sadece Amerika değil Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da İsrail’in yıkım politikasına kınadığını hatırlattı ve “Birleşmiş Milletler ve dünya toplumunun Filistinlilerin öldürülmesi ve evlerinin yıkılmasına karşı çıkma zamanı gelmiştir..” dedi.

İsrail ordusu ise askeri hedefin Filistinlilerin evlerini yıkmak değil tünelleri ortaya çıkarmak olduğunu savundu. Askeri sözcü Binbaşı Sharon Feingold, tünellerin evlerin altına inşa edildiğini dolayısıyla evleri yıkmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Bu arada, Uluslararası Af Örgütü de İsrail hükümetini ağır bir dille eleştirdi, Başbakan Ariel Şaron’un iddia ettiği gibi sadece stratejik konumdaki evler değil Gazze’de tüm semtlerin topyekün yerle bir edildiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG