Erişilebilirlik

Demokratlar'dan Beyaz Saray'a 'Petrol' Baskısı - 2004-05-19


Tüm Dünya’da artan benzin fiyatları Amerika’da da el yakıyor.

Demokratlar, Başkan Bush’u fiyatları düşürmek için yeterince çaba harcamamakla suçluyor.

Demokrat Başkan adayı Senatör John Kerry ve diğer Demokratlar, Amerika’nın stratejik petrol rezervlerinin ya kullanılmasını ya da bu rezervlerin takviyesine ara verilmesini istiyor.

New York Senatörü Charles Schumer, önümüzdeki 30 gün boyunca kullanılmak üzere, Başkan’dan 30 milyon varil petrolü piyasaya sunmasını isteyen bir karar tasarısı hazırladığını söyledi. Schumer şöyle dedi:

“Fiyatlardaki kontrolsüzlük Amerikalıların cebinde delik açtı. Yönetim ekonomideki iyileşme trendini tehlikeye atıyor ve yangına körükle gidiyor... Şu an yapmaya çalıştığımız OPEC’in fiyatları daha da yükseltmesine engel olmaktır ve bu da Amerika’nın stratejik petrol rezervlerini kullanıma açmakla mümkündür.”

Beyaz Saray, bu tür bir girişimin fiyatları etkilemeyeceğini savunuyor. Petrol fiyatlarındaki artışın kendilerini de kaygılandırdığını belirten yetkililer, petrol üreticisi ülkelerle temasların sürdüğünü belirtiyor.

Amerika'nın 1970'lerdeki dünya petrol krizi sırasında başlattığı stratejik petrol rezervi şu anda 660 milyon varilden oluşuyor. Bu miktarın, hedeflenen rezerv miktarının %96'sına yakın olduğu belirtiliyor. Amerikan hükümeti, rezervi tamamlamak için bu miktara her gün 100 bin varilden fazla petrol ekliyor.

Bu rezervin küçük bir bölümü, Başkan Clinton yönetimi sırasında petrol fiyatlarında artış eğilimi durdurmak amacıyla iç piyasaya sürülmüştü.

XS
SM
MD
LG