Erişilebilirlik

Bush'a AIDS'e Karşı Kaynakla İlgili Suçlama - 2004-05-19


Başkan Bush, Kongre’den Irak savaşı için daha fazla ödenek istediği bir sırada, muhalif Kongre üyeleri Bush’a, dünyadaki AIDS tehlikesine karşı yeterince kaynak ayırmadığı suçlamasında bulundu. Ancak, AIDS’le mücadele için bütün ülkelerden daha fazla kaynak ayırdığını söyleyen Bush yönetimi, diğer ülkelerden de AIDS için yaptıkları harcamaları artırmaları talebinde bulunduğunu belirtiyor.

Başkan Bush, gelecek yıl AIDS’le uluslar arası düzeyde mücadele için Kongre’den iki nokta sekiz milyar dolar istiyor.

İstenen bu rakam, Bush’un gelecek beş yıl boyunca dünyadaki HIV vakalarının yarısını oluşturan 14 Afrika ve Karayip ülkesinde yürütülecek ve toplam maliyeti 15 milyar doları bulacak olan yeni acil eylem planının bir parçası. Ancak bu konuda onay verecek olan Senato komitesinin Demokrat Partili üyeleri söz konusu rakamın çok düşük olduğunu düşünüyor.

Başkan Bush’un küresel AIDS koordinatörü Randall Tobias’ın katıldığı oturumda Senatör Patrick Leahy, AIDS eylem planının, HIV vakalarının diğer yarısının bulunduğu ülkeleri kapsamadığını vurguladı. Senatör Leahy, başkanın 2005 yılı için şu an istediği miktarın on katını istemesi gerektiğini söyledi:

"Önümüzdeki beş yıl boyunca, yedi milyon yeni HIV vakasını önlemeyi umduğunuzu söylüyorsunuz. Ama her yıl beş milyon yeni HIV vakasına rastlanıyor. Yani, başarılı olsanız bile, beş yıl sonunda en az 18 milyon, yani önlenen vaka sayısının iki buçuk katı kadar, yeni virüs kapmış insan olacak.”

Ancak Tobias, AIDS salgınının en yaygın olduğu ülkelere odaklandığını söyleyerek, Başkan Bush’un programını savundu. Tobias, 2005 bütçe talebinin daha yüksek olmamasını da, yardımın gideceği ülkelerin daha fazla parayı kullanabilecekleri yeterli altyapıya sahip olmamalarına bağladı ve paranın bir kısmının da bu alt yapıyı geliştirmekte kullanılacağını söyledi.

Bush’un planının sınırlı olduğunu bildiklerini kaydeden Tobias, buna rağmen Amerika’nın uluslar arası AIDS programlarının en cömert bağışçısı olduğunu da sözlerine ekledi:

"Sorunun, ayrılan kaynaklarla ve başkanın acil eylem planıyla çözülemeyecek kadar büyük olduğu açık. Acil eylem planının, sorunu tamamen çözmek amacıyla geliştirildiğini düşünmüyorum. Daha fazla kaynağa ve dünyadaki diğer insanların daha fazla katkısına ihtiyacımız var.”

Demokrat Partili Senatör Richard Durban ise, AIDS programı için beş yıllık program süresince harcanması öngörülen toplam 15 milyar doların, başkan Bush’un Irak’taki savaş için bu yıl istediği 25 milyar dolardan daha az olduğuna dikkat çekti.

Senatör Durban, AIDS’e karşı yürütülen küresel savaşın da iyi gitmediğini ifade etti ve şunları dedi:

"Oraya 25 milyar dolar, buraya 50 milyar dolar verilmesini bu kadar rahat konuşmaktan rahatsızlık duyuyorum. Ama iş AIDS veya tüberkülozla savaş gibi konulara gelince, açık söylemek gerekir ki, havanda su dövüyoruz.”

Ancak Randall Tobias, Bush’un AIDS acil eylem planını daha önce benzeri görülmemiş bir 'şefkat planı' olarak tanımladı.

Senatör Durbin ise, kendisinin ve diğer senatörlerin, tıpkı Bush’un 2004 AIDS bütçesini 400 milyon dolar artırmaları gibi, 2005 bütçe talebinde de 500 milyon dolarlık bir artış sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG