Erişilebilirlik

'Türkiye Genel Olarak İnsan Haklarına Saygılı' - 2004-05-18


Amerika Dışişleri Bakanlığının İnsan Hakları Raporu, Türkiye’de hükümetin vatandaşlarının insan haklarına genel olarak saygı gösterdiğini belirtiyor. Raporda, birçok alanda düzelme olduğunu, fakat ordunun siyasi sürece müdahalesi ile işkence vakaları da dahil olmak üzere, bazı sorunların devam ettiği kaydediliyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin bu sorunları çözecek reformlara devam ettiğine de raporda yer veriliyor. Milli Güvenlik Kurulu’nda sivillerin çoğunluğa geçmesi ve toplantıların iki ayda bir yapılması, raporda belirtilen düzelmeler arasında yer alıyor. Hükümetin işkenceyi önleme de dahil çeşitli insan hakları reformlarını yaptığı kaydedilen raporda, Tayyip Erdoğan hükümetinin işkencecilere sıfır tolerans politikası uyguladığı vurgulanıyor. Rapor, işkenceye karışan polisleri cezalandırma kararlılığının sürdüğüne işaret ediyor.

Avukat hakkı, adil yargı, ifade özgürlüğü alanlarındaki yeni düzenlemelere rağmen bu reformların tam olarak henüz uygulanamadığı, ancak hükümetin bu yılın sonuna kadar bu uygulamaları gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği de raporda kaydediliyor.

Rapora göre, Amerika çok çeşitli alanlarda Türkiye’deki insan hakları uygulamalarını izliyor, bu konuları Türk yetkililerle görüşüyor, yüksek düzeydeki heyet ziyaretlerinde bu konuları gündeme getirip reform uygulamalarına devam edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Raporda ayrıca Amerikalıların, Avrupa Birliği yetkilileriyle temaslarında Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirme çabalarını ele aldıkları belirtiliyor.

Raporun önemli bir bölümünde Amerikan hükümetinin insan haklarıyla ilgili uygulamaların daha da düzeltilmesi için Türk hükümetiyle birlikte yaptığı çalışmalar anlatılıyor.

Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye baskı derecesinde üzerinde durduğu eski milletvekili Leyla Zana ve arkadaşlarının durumundan, Amerika’nın bu yılki insan hakları raporunda söz edilmiyor.

XS
SM
MD
LG