Erişilebilirlik

Bush Gazze'deki Durumdan Kaygılı - 2004-05-18


Başkan Bush Gazze’de artan şiddetin kaygı verici olduğunu ancak İsrail’in kendisini teröre karşı hertürlü savunma hakkı bulunduğunu söyledi.

Washington’da İsrail yanlısı bir lobi kuruluşunun toplantısında konuşan Bush, İsrail ve Filistin devletlerinin yanyana varolabilmeleri için tüm tarafların şiddet ve terörü reddetmeleri gerektiğini belirtti. Bush, İsrail başbakanı Ariel Sharon’un Gazze’den çekilme planını cesur bir adım olarak niteleyerek tekrar övdü ve Filistinlileri de aynı şekilde cesur adımlar atmaya çağırdı.

Konuşmasında Irak’ın işgalini de savunan Bush Amerika ve dünyanın Saddam hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra daha güvenli hale geldiğini öne sürdü.

Başkan Bush İsrail’in kendisini terörizme karşı her bakımdan savunma hakkı olduğunu söyledi ancak Gazze’deki mevcut durumun kaygı verici olduğunu belirtmek gereğini de duydu. Bush şöyle dedi:

"Gazze bölgesinde ortaya çıkan şiddet olayları kaygı veriyor ve tüm tarafların barış için her fırsatı değerlendirmeleri gereğini bir kez daha gözler önüne seriyor."

Bush bu açıklamayı Amerika’nın İsrail’le ile güçlü bağlar kurmasını savunan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi adlı lobi kuruluşuna hitaben konuşurken yaptı. Güvenliğin, barışın temeli olduğunu vurguluyan Bush, Orta Doğu’da herkesin terörle mücadele etmesi gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Bizim Orta Doğu için öngördüğümüz gelecek, Filistinli ve İsrailli çocukların ölümün gölgesinde yaşama korkusu olmadan birlikte oynamaları, okula gitmeleri ve yetişmeleridir."

Başkan Bush, eğer tüm taraflar gerekli inanç, cesaret ve kararlılığı gösterirse barışı gerçekleştirmenin mükün olduğunu sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG