Erişilebilirlik

Powell: 'Geçici Hükümet İsterse Irak'tan Çekiliriz' - 2004-05-15


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, 1 Temmuz’da görevi devralacak Irak geçici hükümeti talepte bulunursa Amerika öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin ülkeden çekileceğini açıkladı.

Ancak Powell, böyle bir talep beklemediğini bildirdi. Powell bu açıklamayı Sekizler Grubu Dışişleri bakanlarının Washington’da düzenledikleri toplantıda yaptı.

Sanayileşmiş 7 ülke ve Rusya’dan oluşan Sekizler Grubu üyelerinin yarısı aynı zamanda Güvenlik Konseyi üyesi. Amerika ise Güvenlik Konseyi'nden Irak’ta 1 Temmuz’da iktidarı devalacak geçici hükümete siyasi destek sağlayacak yeni bir karar tasarısı çıkartmaya çalışıyor.

Geçen yıl Amerika’nın Irak savaş açmasına şiddetle karşı çıkan Fransa ve Rusya geçici hükümete, koalisyon kuvvetlerinin 30 Haziran’dan sonra nasıl kullanılacağı konusunda söz hakkı dahil geniş yetkiler verilmesini istiyor.

Bush yönetimi ise bu konuda düne kadar açık bir tutum belirtmiyor sadece mevcut BM kararlarının Amerika öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerine en az Ocak ayına kadar Irak’ta kalma yetkisi verdiğini söylemekle yetiniyordu.

Ancak Sekizler Grubu toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında Dışişleri bakanı Powell, ısrarlı sorular karşısında Irak geçici hükümetinin Amerikan kuvvetlerine ülkeden ayrılması emri verme yetkisine sahip olabileceğini açıkladı:

"Elbette, Irak ordusunu kurmaya çalışırken, bu ara dönemde Iraklılar bizden ülkeden ayrılmamızı isteyebilirler. Bunu düşünmüyor değilim. Ama genellikle yaptığım gibi varsayımlar üzerine konuşup kafaları karıştırmayacağım. Eğer geçici Irak hükümeti, biz kendi güvenliğimizi kendimiz koruyacak durumdayız, ayrılırsanız daha iyi olur derse ayrılırız."

Dışişileri Bakanı Powell koalisyon güçlerinin geçici dönemde bir Amerikalı komutan tarafından yöneltilmeye devam edeceğini ve komutanın aynı zamanda Irak güvenlik güçlerini de kontrol edeceğini söyledi.

Ancak Powell, geçici hükümetin koalisyon kuvvetlerinin ne yaptığı konusunda tam bilgi sahibi olmasını sağlayacak bir danışma mekanizması kurulacağını da sözlerine ekledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier ise, hükümetinin, Irak’a asker göndermeyi reddetmekle birlikte ülkenin yeniden inşaasını desteklemeye ve yeni bir Güvenlik Konseyi karar tasarısı için yapıcı biçimde çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.

Ancak Barnier, Fransa’nın Irak geçici hükümetine güvenlik güçleri üzerinde belirli derecede kontrol yetkisi verilmesinde ısrar edeceğini vurguladı. Fransız bakan bunun güvenlik güçlerinin Irak halkı tarafından meşru görülmesi için şart olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG