Erişilebilirlik

Petrol Piyasaları Kaygılı - 2004-05-13


New York borsasında petrol fiyatlarının rekor düzeye ulaşması üzerine gözler Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü OPEC’e çevrildi. Başta Suudi Arabistan olmak üzere örgüt üyelerinden gelen üretimi arttırma sözleri petrol piyasalarını fazla etkilememiş görünüyor.

Amerika’nın Sesi muhabiri bu konuda halen OPEC Genel sekreteri olan Endonezya petrol bakanının görüşlerini aldı.

Varil başına ham petrol fiyatı dün New York’ta 40 dolar 70 sent üzerinden işlem gördü. Bunun üzerine dünya petrol ihracatının yüzde 40’ını sağlayan Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü OPEC, gelişmeden derin kaygı duyduğunu bildirdi.

OPEC Genel sekreteri, Endonezya Enerji ve doğal kaynaklar bakanı Purnomo Yusgiantoro, örgüt üyelerinin gelecek hafta Amsterdam’da olağanüstü toplanacaklarını açıkladı. OPEC’in olağan toplanhtısı 3 hazirenda seyrut’ta yapılacaktı. OPEC Genel Sekreteri bu konuda şöyle konuştu:

OPEC’de herkes yüksek petrol fiyatlarından kaygı duyuyor ve fiyatı düşürmek için ellerinden geleni yapmak istiyor. Fiyat düşürmek için OPEC’in uyguladığı politikalarından biri de üretim kotasını arttırmak.

Bir çok uzman yüksek fiyatların, piyasalara petrol arzının düşük olmasından kaynaklandığı görüşünde. Ancak Endonezya Petrol Bakanı Yusgiantoro bu görüşü kabul etmiyor, fiyat artışına, Irak’taki şiddet ve dünya çapında petrole talebin artması gibi OPEC’in kontrolü dışındaki etkenlerin yolaçtığını savunuyor:

"Yüksek fiyatlarla ilgili esas sorun üretim eksikliği değil. Esas sorun, jeopolitik belirsizlikler, Amerika’daki rafinelerin artan talebi karşılayacak kapasitede olmaması, farklı eyaletlerin benzin için farklı fiyat uygulamaları, yatırım şirketleri ve spekülatörlerin petrolden aşırı kar sağlama çabaları."

OPEC 1 Nisan’da ihracat kotasını günde 23 buçuk milyon varile indime kararı aldı. Gözlemciler bunun petrol arzının kısıtlandığı şeklindeki görüşe katkıda bulunduğunu söylüyor.

OPEC Genel sekreteri ise gerçek üretimin aslında günde 25 milyon buçuk varil olduğunu söylüyor. Ek üretim kapasitesine sahip tek OPEC üyesi olan Suudi Arabistan günlük petrol üretimini birbuçuk milyon varil arttırabileceğini açıkladı. Ancak OPEC Genel sekreteri bu konuda henüz kesin bir karar alınmadığını söyledi.

Uluslararası Enerji Dairesi petrole talebin artmaya devam ettiği, arz artmazsa dünya ekonomisinin darboğaza gireceği uyarısında bulundu. Nitekim Asya borsalarında hisse senetleri, bu hafta yüksek petrol fiyatlarının havayolu, deniz nakliyatı ve imalat sektörünün karlarını düşüreceği kaygısıyla büyük düşüş gösterdi.

XS
SM
MD
LG