Erişilebilirlik

Irak'ta Halkın Büyük Kaygısı Güvenlik - 2004-05-12


Irak’ta yapılan yeni bir kamuoyu araştırması, halkın en büyük kaygısının güvenlik olduğunu yeniden ortaya koydu.

Uluslararası Oxford Araştırma Merkezi’nin düzenlediği yeni araştırma, Koalisyon kuvvetlerine karşı muhalefetinde de giderek büyüdüğüne işaret etti.

Araştırmanın başkanı Christoph Sahm, her 10 Iraklıdan altısının işgalle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olduğunu söylüyor. Sahm, ancak bunun, Irak halkının Koalisyonun ülkeden derhal ayrılmasını istediği anlamına gelmediğini vurguluyor.

Araştırmaya, Ekim 2003 ve Mart 2004 tarihleri arasında iki bin 800 Iraklı katıldı. Sahm, Iraklıların ilk önceliğinin can güvenliği olduğunu kaydediyor. Akla gelen ilk soru ise bu güvenliği şu anda kimin sağlayabileceği. Christoph Sahm şöyle diyor:

“Bunun en ideali, Irak’ın kendi içinden çıkmış Irak ordusu ve polis gücü olacaktır. Ancak, ülkede gerçek durum son derece farklı, Koalisyon güçleri zaten Irak’ta olduğu için, halk bundan pratik yarar umuyor ve dolayısıyla Koalisyonun varlığı sürüyor. Ancak koalisyon kuvvetleri eninde sonunda ayrılacaklar ve o zamana kadar da Iraklıların en çok ihtiyaç duyduğu güvenliğin sağlanması noktasında yarar gösterecek...”

Güven konusuna gelince... Her 10 Iraklıdan sekizi kimseye güven duymadığını söylüyor. Ankete yanıt verenlerden, bir güven sıralaması yapmaları istendiğinde, Iraklılar, en çok dini liderlerine, sonra sivil liderlere, en son da Koalisyona güven duyuyor.

“Bu durum, halkın onlara oy vereceği anlamına gelmiyor. Halk dini bir hükümet istemiyor. Halk yalnızca dini liderlerine güven duyuyor, o kadar.”

Her 10 Iraklıdan sekizi geniş tabanlı bir demokratik hükümet istiyor. Ancak, Iraklılar, kısa vadede güçlü bir lidere de razı. Christopher Sahm şöyle diyor:

“Lider konusuna gelince, halka neden güçlü bir lideri tercih ettiklerini sorduk. Ankete yanıt verenler, ülkeyi birarada tutacak, birliği ve güveni sağlayacak bir lider istediklerini söyledi.”

Sahm, Kürt bölgesindeki her 10 kişiden 9'unun federal bir devlet yapısı istemesinin şaşırtıcı olmadığını ancak bu görüşün Irak’ın diğer bölgelerinde kabul görmediğini vurguladı.

Ankete yanıt verenler, işsizlik, elektrik gibi temel hizmetlerin yeterince yararlanamamaktan şikayet ediyor ancak Iraklılar, ülkelerinin egemenliğini geri alır almaz, hayat kalitesinin giderek iyileşeceği umudunu taşıyor.

Sözü edilen kamuoyu araştırması, Irak’ta tutuklulara işkence skandalının ortaya çıkmasından önce yapılmıştı. Yeni bir kamuoyu araştırmasının önümüzdeki ay düzenlenmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG