Erişilebilirlik

Esad'dan Suçlama: 'ABD Terörizmi Körüklüyor' - 2004-05-12


Suriye Cumhurbaşkanı Amerika’nın yaptırım uygulama kararını reddetti ve Washington’u, Arap dünyasıyla ilişkileri baltalamakla suçladı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşir El Esad Amerika’yı, terörizm ve istikrasızlığı körüklemekle suçladı. Bu suçlama dün Başkan Bush’un Suriye’ye karşı, aralarında terörizmi desteklemenin de bulunduğu bir dizi iddia öne sürerek yeni yaptırımları açıklamasını izledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Amerika’nın, kültürel anlayış ve ekonomik kalkınmayı da içeren adil bir politik tutum benimseyerek, Irak’ta ve Filistin topraklarında terörizmle mücadeleye yardımcı olabileceğini belirtti.

Esad, İspanya’nın El Paris ile Fransız La Republica gazetelerinde yayınlanan demecinde, Amerika’nın istikrar değil istikrarsızlığın kaynağı haline geldiğini belirtti. Esad, Irak’taki savaşın yarattığı nefretten teröristlerin yarar sağladığını da kaydetti.

Siyasi gözlemciler ve Suriye’deki Şam Üniversitesi profesörlerinden İmad Shoulebi, Amerika’nın aldığı ekonomik yaptırım kararının, terörizmle savaşa yararı olmayacağını belirterek şöyle konuştu:

“Suriye Amerika’ya, birçok Amerikalının El Kaide’nin kurbanı olmasını önleyerek yardım eden ilk ülkedir. Bu yüzden Suriye’nin terörle savaşta oynayabileceği rol baltalanmış oluyor. Eğer Amerika’nın verdiği karşılık bu ise, bir çok Suriyeli bundan öfke duyacaktır.

Amerika Suriye hükümetini, terörizmi desteklemek, kitle imha silahı elde etmeye çalışmak ve yabancı savaşçıların Suriye topraklarından Irak’a geçmesini önlememekle suçluyor.

Suriye’ye karşı uygulanacak yeni yaptırımlar arasında, gıda ve ilacın dışında ihracatın durması yer alıyor. Suriye’ye, Amerika’dan yılda 100 Milyon Dolarlık ihracat yapılıyor.

Amerika’da yaşayan ve terörizme karışan Suriye vatandaşlarının mal varlığının dondurulması ile Suriye’ye giden ve gelen uçakların Amerikan havaalanlarından yararlandırılmaması da yeni açıklanan yaptırımlar arasında.

Suriye’li politikacılar da yaptırımların adil olmadığını ve Suriye’nin izlediği politikaları değiştirmeyeceğini belirttiler.

XS
SM
MD
LG