Erişilebilirlik

IMF'nin Yeni Başkanı Petrol Fiyatından Kaygılı - 2004-05-12


IMF - Uluslararası Para Fonu’nun yeni başkanı Rodrigo Rato dünya ekonomisinin büyüme eğilimine girdiğini belirtti ve bunun üye ülkelere, ekonomik reformları uygulayarak büyümeyi kuvvetlendirme imkanı verdiğini söyledi.

IMF başkanlığı görevine geldikten sonra ilk basın toplantısını yapan Rato, Amerika’da faiz oranlarının yükselmesinin dünya ekonomisine fazla zarar vermesini beklemediğini, petrol fiyatlarındaki artıştan daha büyük kaygı duyduğunu belirtti.

İspanya Ekonomi bakanlığı döneminde serbest piyasa reformları uygulamış olan Rodrigo Rato Amerika ve Avrupa’yı reform yapmaya çağırırken şöyle konuştu:

"Amerika’dan ekonomisini istikrara kavuşturmak için kamu açıklarını sınırlamasını bekliyoruz. Avrupa’dan ise daha dinamik bir ekonomik büyüme yaratmasını ve bu sayede dünya ekonomisinin istikrara kavuşmasına yardımcı olmasını bekliyoruz."

Avukat, politikacı ve California Üniversitesi’nden işletme eğitimi bulunan Rato, Almanya Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmak için istifa eden Hoerst Koehler’in yerini aldı. Uluslararası Para Fonu başkanı geleneksel olarak Avrupalılardan seçiliyor. Rato, Uluslararası Para Fonu’nun dünya ekonomisine şekil verme görevini iyi yaptığını belirtti:

"Bu kuruluşun en önemli görevi mali krizleri önlemektir. Bunu yapmak için de elimizde çeşitli araçlar var. Üye ülkelerin ekonomisini yakından izlemek ve kredi programları bu araçlar arasındadır. Bu kuruluşun hem dünya ekonomisi hem de üye ülkelerin ekonomisi için çok iyi işler yaptığına inanıyorum."

54 yaşındaki Rodrigo Rato, IMF’in politikalarında büyük değişikliklere gitmeyeceğini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG