Erişilebilirlik

Pentagon Kongre'ye İşkence Görüntülerini Gösterdi - 2004-05-12


Kongre üyeleri, Amerikan askerlerinin Iraklı tutuklulara yaptığı işkenceleri görüntüleyen yayınlanmamış fotoğraflar ve bir video bandını izledikten sonra, gördüklerinden tiksinti duyduklarını söyledi.

Savunma bakanlığı, Kongre üyelerinin fotoğraf ve video bandı özel bir odada 3 saat boyunca görmelerini sağladı. Bazı Kongre üyeleri, yeni fotoğrafların iki hafta önce basında çıkanlardan daha da etkileyici olduğuna işaret ettiler.

Fotoğraflarda, tutukluların cinsel açıdan utandırıcı duruma düşürülmesi, köpeklerle korkutma ve şiddet unsurları bulunduğu bildirildi.

Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Bush yönetiminin bu fotoğrafları kamuoyuna açıklamaması gerektiğini söyledi.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nun Başkanı John Warner fotoğrafların yayınlanmasının Irak’taki Amerikan askerlerini hedef alan şiddeti artırabileceğini ve askeri mahkemeleri etkileyebileceğini belirtti.

Buna karşılık Demokrat partili Senatör Bill Nelson ile Kongre üyesi Jane Harman “yeni fotoğraflar, Amerikan ordusunda emir komuta zincirindeki kopukluğun daha da derin olduğunu gösteriyor” dediler.

Irak’ta ise Ebu Gurayip cezaevi skandali nedeniyle iki Amerikan askeri hakkında daha dava açıldı.

Tuğgeneral Mark Kimmitt, çavuş Javal Davis ve çavuş Ivan “Chip” Frederick’in divan-ı harbe sevk edildiğini, ancak mahkeme tarihi ve yerinin henüz belirlenmediğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG