Erişilebilirlik

Irak'ta Şiddet Durmuyor - 2004-05-11


Irak’ın Kufe kentindeki çatışmada Amerikan askerleri radikal Şii lider Muktada el-Sadr’a bağlı 13 militanı öldürdü. Amerikan askeri yetkilileri 14 militanın da yaralandığını bildirdi.

Necef kentine yakın Kufe sokaklarında yürüyüş yapan bir grup gösterici, el-Sadr ve militanlarının kenti terk etmesini istedi. Militanlar göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı.

Bu arada, Kerkük’te kalabalık bir pazar yerinde patlayan bomba en az dört kişinin ölümüne, 22 kişinin de yaralanmasına yolaçtı.

Öte yandan Amerikalı yetkililer, Ürdün’den Bağdat’a gitmekte olan 21 araçtan oluşan bir sivil konvoyun saldırıya uğradığını açıkladı. Çok sayıda aracın tahrip olduğu ve bazı kişilerin kayıp olduğu bildiriliyor.

Ayrıca dün Bağdat’ın güneyinde bir enerji santrali inşaatında çalışan bir Rus işçinin öldürüldüğü, ikisinin rehin alındığı haber verildi.

Koalisyonda Fire

Honduras ve Dominik Cumhuriyeti, Irak'taki askerlerini geri çekiyor.

Koalisyon gücünde görevli Dominik Cumhuriyeti askerlerinden 260'ı ülkelerine döndü. 42’sinin ise önümüzdeki günlerde Irak’tan ayrılacağı açıklandı.

Honduraslı askerlerin de çekilmeye başlandığı öğrenildi. Honduras Devlet Başkanı Ricardo Maduro, Irak'ta görevli 369 askerden ilk bölümünün Kuveyt'e ulaştığını bildirdi.

İspanya komutasında görev yapan Dominik Cumhuriyeti ve Honduraslı askerlerin Irak’tan ayrılması, Madrit hükümetinin, 1,400 askerini gere çekmeye karar vermesiyle ilgili.

Güney Kore Kürt Liderlerden İzin Alacak

Güney Kore, Irak’a 3,000 asker daha sevk etmeden önce bu ülkeye askeri bir heyet göndermeyi planlıyor. Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, heyetin Erbil’de temaslarda bulunacağını bildirdi ancak, Irak’a ne zaman gideceğini açıklamadı.

Haberlere göre, Seul hükümeti birliği Erbil’e göndermeden önce Kürt liderlerin onayını almak istiyor.Şu anda, 400 Güney Kore askeri, Irak’ta, sağlık ve imar projelerinde çalışıyor.

Bu arada Japonya, Irak’taki askerlerinden güvenlik önlemlerini artırmalarını istedi. Yarısı Irak’ın Samava kentinde, yarısı ise komşu ülkelerde olmak üzere olmak yaklaşık 1,000 Japon askeri bölgede görev yapıyor. Tokyo hükümeti, Samava’da bir Hollanda askerinin öldürülmesi üzerine birliklerini alarma geçirdi.

XS
SM
MD
LG