Erişilebilirlik

Hükümet YÖK Yasa Tasarısını Çekmiyor - 2004-05-11


Hükümet Genelkurmay’ın “laik eğitime aykırı” uyarısına rağmen YÖK yasa tasarısını, Meclisten çekmeme kararı aldı. Dün yapılan Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 'Tasarıyı Meclis’e sevk ettik. Tasarı bugünden itibaren Meclis’in gündemindedir' dedi.

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu dün beş saatlik toplantısında ağırlıklı olarak YÖK yasa tasarısını ele aldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek Hükümet Tasarıyı Meclis’e sevk ettiklerini, kararı Meclis’in vereceğini söyledi.

Herkesin Meclis’in iradesine saygı duyması gerektiğini de söyleyen Çiçek, 'Yeri gelmişken savaşa girilmesine karar veren bu Meclis’e hepimizin güvenmesi gerekir.' diye konuştu.

Bakanlar Kurulu’nda, Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasının ardından tasarının geri çekilmesi ile demokratik işleyiş konusunda Avrupa Birliği nezdinde bazı şüphelerin oluşacağı tespiti de yapıldı. Her hafta, Avrupa Birliği konusunun Bakanlar Kurulu gündemine esas madde olarak alındığını belirten Çiçek, 'Türkiye’nin demokratik görüntüsüne gölge düşürecek tavır ve davranışlardan hepimizin kaçınması gerekir,' dedi.

Dun ayrıca YÖK tasarısını eleştiren öğretim üyeleri, cüppeleriyle Meclis’e yürüdü. Meclis’in Çankaya kapısında açıklama yapan akademisyenler tasarının geri çekilmesini istediler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise buğun partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada YOK yasa tasarısı konusunda açıklamalar yaptı. Erdoğan su ana kadar yazılanların doğru olmadığını, hükümet olarak bu yasa tasarısını kısa bir süreye sığdırmaya çalışmadıklarını, hükümetin 17 aydır YÖK yasa tasarısı için gayret gösterdiğini söyledi. Erdoğan ayrıca 'Toplumsal mutabakat kuruluşlar arası mutabakat değildir toplumsal mutabakat milletle olur.'dedi ve 'YÖK ne zamandan beri bu ülkede yürütme sıfatı üstlendi,' diye sordu. Konuşmasında rektörleri de eleştiren Erdoğan, YÖK yasa tasarısının hazırlık surecinde rektörler tarafından aldatıldığını da söyledi.

YÖK yasa tasarısının hangi gün Meclis Genel Kurulu’nda görüşüleceğinin ise bugün yapılacak Danışma Kurulu’nda karara bağlanması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG