Erişilebilirlik

Cezaevinde Eğitim ve Denetim Eksikliği Var - 2004-05-11


Bağdat’taki Ebu Gureyb hapishanesinde tutuklulara kötü muamele iddialarını soruşturarak bir rapor hazırlayan tümgeneral Antonio Taguba, Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonuna dün bilgi verdi.

“Tugay komutanlığından aşağıya doğru bir liderlik sorunu var. Disiplinsizlik, eğitim eksikliği, denetimsizlik bu soruna yol açtı.” Demokrat Senatör Carl Levin ise Ebu Gurayip cezaevindeki uygulamanın önceden planlandığını ve alt kademedeki askeri personelin kendi başına giriştiği bir iş olmadığını öne sürdü. Levin, tümgeneral Taguba’ya soru sorarken, edindiği izlenimin, komutanların bütün bunlara göz yumduğu, hatta kötü muameleyi bir yöntem olarak gördüğünü söyledi.

“Bu iş liderlik sorununun çok ötesinde... Bu, liderlerin bizzat karar verdiği bir durum. Yalnızca ihmal değil aynı zamanda amaçlı, kararlı bir şekilde sözü edilen teknikler sorgulama için kullanılmış. Bütün bunları, liderlik hatası tanımınızın içerisine alacak mısınız?”

“Evet, bunlar bu tanımın içerisine giriyor” Tümgeneral Taguba, 800ncü Askeri Polis Tugayı komutanı tuğgeneral Janis Karpinski’nin liderlik sorunundan sorumlu olduğunu söyledi. Tuğgeneral Karpinski Irak’taki hapishanelerden sorumluydu. Karpinski, skandalla ilişkili olarak açığa alındı ancak suçlanmadı.

Taguba, kötü muamele yapılması için askerlere emir verildiğini gösteren bir kanıt bulamadıklarını söyledi. İstihbarattan sorumlu Savunma Bakan yardımcısı Stephen Cambone, Irak’taki Amerikan askerlerinin Cenevre Sözleşmesiyle belirlenen ve tutukluların insanca muamele görmesini emreden kurallara tabi olduğunu söyledi.

“Irak savaşının başından bu yana Amerikan hükümeti, Cenevre Konvansiyonunun geçerli olduğunu söylüyor.”

Dünkü toplantı, Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonunun konu ile ilgili ikinci toplantısıydı. Kötü muamele görüntüleri, uluslar arası tepkilere yol açarken, Amerika’da bazı Demokratlar Savunma Bakanı’nın istifa etmesini istedi. Ancak bu çağrılar, Kongre’deki Cumhuriyetçiler ve Beyaz Saray tarafından reddedildi.

XS
SM
MD
LG