Erişilebilirlik

Bush'tan Rumsfeld'e Destek  - 2004-05-10


Başkan Bush, Iraklı tutsaklara uygulanan kötü muamele nedeniyle istifa etmesi istenen Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e destek verdi.

Rumsfeld’e verdiği desteği göstermek için bugün Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına giden Başkan Bush, tutsaklar konusunda askeri yetkililer tarafından verilen bir brifinge katıldı.

Bu toplantıdan sonra Pentagon’da açıklama yapan Bush, Savunma Bakanı Rumsfeld’e teşekkür etti ve bakanın terörle mücadelede son derece başarılı olduğunu söyledi.

Kongre’nin bazı demokrat üyeleri Rumsfeld’in istifasını istiyor. Bugün de “Army, Navy and Air Force Times” isimli, savunma ve askeri konularda yayın yapan bir gazete Rumsfeld’in görevinden alınmasını istedi.

Başkan Bush, Savunma Bakanlığındaki konuşmasında Bakan Rumsfeld’den övgüyle söz ederken, Rumsfeld'in terörle savaşı başarılı bir şekilde yürüttüğünü belirtti.

Rumsfeld’i, çok kuvvetli ve kararlı bir Savunma bakanı olarak niteleyen Bush, Amerikalıların Bakana şükran borcu olduğunu söyledi. Pentagon’da, ulusal güvenlik ekibi ve komutanlarla Irak’taki durumu gözden geçirdiklerini belirten Başkan, toplantıda, sadece askeri operasyonlar değil Irak’ın demokrasi yolundaki çabalarının da değerlendirildiğini bildirdi.

Amerika’nın ulusal çıkarları açısından Irak’ta demokratik kurumlar oluşturulmasının hayati önem taşıdığını söyleyen başkan, sürecin devam ettiğini ve yeni sorunlara yeni çözüm yolları arandığını, gerektiğinde Irak politikasında değişiklik yapıldığını ifade etti.

Başkan’ın, Savunma Bakanlığına, Bakan Rumsfeld’i desteklemek için gittiği sanılıyor. Beyaz Saray ise ziyaretin Rumsfeld’i desteklemekle ilgili olmadığını; Bush’un işkence olaylarıyla ilgili son gelişmeler ve yayınlanmayan fotoğraflar hakkında bilgi almak için Bakanlığa gittiğini açıkladı.

Bakanlıktaki bilgilendirme toplantısına Savunma Bakanı Rumsfeld’in yanısıra, Dışişleri Bakanı Colin Powell, CIA Başkanı George Tenet, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers ve Ortadoğu’daki Amerikan güçlerinin komutanı Orgeneral John Abizaid’in de katılması bekleniyordu.

Irak’taki tutuklulara yapılan işkenceyle ilgili fotoğrafların yenileri ortaya çıktıkça, Rumsfeld’e, istifa etmesi için yapılan baskılar da artıyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti liderleri, ilk fotoğrafların basın yayın organlarında yayınlanmasından önce Savunma Bakanlığı’nın Kongre’yi durumdan haberder etmemesini tepkiyle karşıladı. Savunma Bakanlığının, Kongre’yi tekrar öfkelendirmemek için, henüz yayınlanmamış işkence fotoğraflarını ilk önce Kongre’ye sunmayı planladığı öğrenildi.

İngiltere Savunma Bakanı da İfade Verdi

İngiltere Savunma Bakanı Geoff (Jeff) Hoon, Iraklı tutsaklara kötü muamele konusunda bugün Avam Kamarası’na bilgi verdi.

Bakan, kötü muamele iddiaları üzerine başlatılan soruşturma sonucunda iki ayrı dava açılması kararı alındığını söyledi ancak Daily Mirror gazetesinde yayınlanan bazı fotoğrafların kurmaca olduğundan şüphelendiğini belirtti.

Savunma Bakanı, fotoğrafta görülen askeri araçların, o zamanlar Irak’a gönderilmemiş olduğunu söyledi.

Iraklı tutsaklara kötü davranan İngiliz askerleri adına dün özür dileyen Başbakan Tony Blair ise sorumluların mutlaka yargı önüne çıkarılacağını söyledi.

Blair, Irak hapishanelerindeki kötü muamele konusunda İngiliz hükümetine iletilen gizli Kızılhaç raporunun bazı bölümlerinin de kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.

Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü de kötü muamele konusunda İngiliz hükümetini geçen yıl Mayıs ayında uyardığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG