Erişilebilirlik

Amerikan Basınında Rumsfeld Yorumları - 2004-05-08


Bugünkü Amerikan gazetelerinin manşetleri, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Irak’taki tutuklulara yönelik kötü muameleyle ilgili olarak Kongre’de verdiği ifadeye ayrılmış durumda.

Washington Post, konuyla ilgili yorumunda, Rumsfeld’in “Abu Gureyb’te yaşananların fotoğraf ve videosunu içeren CD’yi bulabilmek için günlerce uğraştım” demesiyle alay ediyor. Gazete, Rumsfeld’in dünyanın en modern teknolojisine sahip ordunun başında bulunduğunu vurguluyor. Rumsfeld’in bir zamanlar mitoloji kahramanı Aşil’e benzetildiğini ve en seksi insanlar listesine girdiğini hatırlatan gazete, Savunma Bakanının Kongre’deki ifadesi sırasında bu imajından çok uzak olduğunu kaydediyor. Washington Post, başmakalesinde de Rumsfeld’in açıklamalarının yetersiz olduğu yorumunda bulunuyor:

"Senato ve Temsilciler Meclisi komitelerindeki ifadelerinde, Savunma Bakanı ve yardımcıları, Ebu Gureyb cezaevindeki kötü muameleyi münferit olaylar olarak gösterme çabasını sürdürdü. Bu kötü muameleyi kolaylaştıran siyasi kararları ya savundular ya da bu konuda bilgi vermekten kaçındılar. Rumsfeld, görevde kalsın ya da kalmasın Kongre’nin ve yönetimin önündeki en büyük görev, cezaevi sisteminde Cenevre Sözleşmesi’ne ve diğer uluslar arası insan hakları anlaşmalarına uygun bir değişiklik sağlamaktır. Ama Rumsfeld’in ifadesinde böyle bir değişikliğe gidileceği yönünde bir açıklama yer almıyordu."

Başkan Bush’un Rumsfeld’in istifasını istemesinin beklenmediğini belirten New York Times, Rumsfeld’in görevde kalıp kalmamasının esas olarak kendisine bağlı olduğu görüşüne yer veriyor.

New York Times, başmakalesinde ise Kongre’deki ifadenin, Rumsfeld’in görevini sürdürüp sürdürmemesinden daha önemli başka konuları da içerdiğine dikkat çekiyor:

"Bu oturumlar, Bush yönetiminin özellikle de Rumsfeld’in Irak’ın işgaline ne kadar hazırlıksız giriştiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kendi yaptıkları her şeyin doğru, başkalarının bütün yaptıklarının ise yanlış olduğu konusundaki sarsılmaz inançlarıyla, Rumsfeld ve ekibi işgal için yeterli hiçbir plan geliştirmedi. Karmaşa ve direnişle karşılaşılacağı yönündeki tahminlere rağmen, ele geçirdikleri 43 bin tutuklu ve karşılaştıkları silahlı direniş için hiçbir hazırlıkları yoktu."

Washington Times, ise Ebu Gureyb skandalından birkaç kişinin sorumlu olduğu yönündeki resmi açıklamaları destekleyen bir tavır içinde. Ordunun skandalı örtbas etmeye çalıştığı yönündeki iddiaları iftira olarak tanımlayan gazete, bazı Demokrat Partililerin bu olayı siyasi istismar konusu yapmaya çalıştığını öne sürüyor:

"Daha sağlıklı bir siyasi ortamda, Kongre’nin bütün üyeleri bu durumun savaş çabalarına verebileceği zararı en aza indirmek için Rumsfeld’le işbirliği içinde davranırdı. Ancak bazı Demokrat senatörler, bunu kendi partizanlıklarını ifade etmek için kullandı. Bunları bir yana bırakırsak, Kongre’deki oturumlar, Rumsfeld’in yaşananları gerçek boyutuyla anlatmasına olanak sağlayarak önemli bir amaca hizmet etti. Savunma bakanı, her zamanki açık sözlülüğü ve samimiyetiyle, küçük bir grup asker tarafından yapılan bu aşağılık davranışlara karşı ne tür önlemler alındığını anlattı."

Rumsfeld’e destek veren bir başka gazete de New York Post. Savunma bakanının iki savaştan zaferle çıktığını ve Amerikan ordusunda büyük bir reform başlattığını vurgulayan New York Post, Rumsfeld’in istifa çağrılarını reddetmesini destekliyor:

"Ordu, Ebu Gureyb’teki kötü muameleden haberdar olmasından üç gün sonra, 16 Ocak’ta soruşturma başlattığını duyurdu. Mart ayında gerekli işlemlerin sürdüğüne ilişkin bir başka açıklama yaptı. Fotoğrafların CBS televizyonunda yayımlanmasına kadar, medyanın olayı takip etmemesi ve Kongre üyelerinin konuyla ilgilenmemesi Rumsfeld'in suçu değildir. Ayrıca, askerlerin Ebu Gureyb’teki kötü muameleyi bildirmesinden sonra Pentagon’un cezaevi sistemindeki sorunları kavramakta yetersiz kaldığı iddialarını doğrulayacak bir delil de bulunmamaktadır."

XS
SM
MD
LG