Erişilebilirlik

KKTC Başbakanı: 'ABD Ziyaretim Yapıcıydı' - 2004-05-07


Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat, adadaki referandumlardan sonra, Brüksel ve Washington’a seyahat ederek başlattıkları yoğun diplomatik girişimleri sürdüreceklerini söyledi.

Amerika ziyaretini tamamlayan Talat bugün Washington’daki Türkiye Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, bu diplomatik girişimlerle, Kıbrıs Türk tarafının dünyadan tecrit olmuş durumuna son verilmesi amaçladıklarını bildirdi.

Başbakan Talat, bu hafta New York’ta Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüşmüştü.

Talat Washington’da da Amerika Dışişleri Bakanlığının diğer yetkilileri, bazı Kongre üyeleri, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkilileriyle görüştü.

Kıbrıs Türk Başbakanı, basın toplantısında, temaslarını olumlu ve yapıcı olarak niteledi.

Başbakan Talat, Amerika Uluslararası Kalkınma Dairesi AID yoluyla Kıbrıs Türk tarafına yardım yapılması konusunun da gündeme geldiğini belirtti.

Mehmet Ali Talat, Washington’da çeşitli Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmelerde, Türk tarafının dünyadan soyunlanmış durumuna son vermek gerektiği yönünde destek gördüğünü belirtti.

Talat, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve yardımcılarıyla yaptığı görüşmelerde, Genel Sekreterin yakında Güvenlik Konseyi’ne sunacağı raporun Türk tarafı için ne kadar önemli olduğunu vurguladıklarını anlattı.

Başbakan Talat, Türk tarafının soyutlanmış durumunu ortadan kaldırmak için Güvenlik Konseyi’nden bu yönde karar çıkmasının yararlı olacağını belirtti.

Kıbrıs Türk Başbakanı, İstanbul’a dönmek için bugün Amerika’dan ayrıldı. Talat, Cumartesi günü İstanbul’da Kıbrıslı Türklerle biraya gelecek ve akşam geç saatte de Lefkoşa’ya dönecek.

XS
SM
MD
LG