Erişilebilirlik

'Friends'in Muhteşem Vedası - 2004-05-07


Amerika’da milyonlarca televizyon seyircisi tarafından severek izlenen komedi dizisi ‘Friends’ ekranlara veda etti. Manhattan'da yaşayan altı arkadaşın öyküsünün anlatıldığı dizi, Amerika’nın televizyon oskarları olarak bilinen Emmy’e aday gösterilmiş; En İyi Komedi’den, aynı dalda ‘En İyi Kadın Oyuncu’ya kadar çok sayıda ödüle layık görülmüştü.

Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe, Joey... New York’un hareketli yaşamı içinde, birbirlerine destek olmaya çalışan bu 6 arkadaş, bir yandan hayatın zorluklarıyla başa çıkarken, bir yandan da sevinci, hüznü, başarıyı, gözyaşını, kahkahayı ve aşkı yaşadılar; yaşattılar. Henüz yirmili yaşlarındaki 6 gencin hikayesi bundan tam 10 yıl önce başladı.

3 erkek ve 3 kızdan oluşan ‘Friends: Arkadaşlar’ sadece Amerikalı izleyicilerin değil, yayınlandığı tüm ülkelerde televizyon seyircilerinin kalbini kazanmayı başardı. Gittiği her yerde çok sevildi; çünkü, ‘Friends’ çok evrensel bir konuyu; ‘dostluğu’, evrensel bir dille; ‘mizah’la anlattı.

Amerikan televizyon dünyasında ‘sitcom’ adı verilen komedi türü diziyle 10 yılı aşkın süredir evlere konuk olan bu 6 genç, aynı zamanda izleyenlerin hayatını yansıtıyordu renkli cama. Yaşmalarının henüz çok başında, New York gibi zorlu bir şehirde, iyi bir gelecek ve kariyer peşinde koşan 6 arkadaş, dostluğun karşılıksız güveninden, aşkın yakıcı tutkusuna kadar herkesin içindeki duyguları açığa çıkarıyordu. Rachel ve Ross dostluktan aşka dönüşen ilişkilerinde başarılı olamadı ama Monica ve Chandler birçok genç için örnek bir çift olmayı başardı. Sonraları birer ebevyn olarak çıktılar karşımıza. Ancak onlar hep ilk zamanki kadar çocuk kaldılar ve hep ‘Arkadaş’...

Amerika’nın bir numaralı ulusal kanallarından NBC’de yayınlanan dizi dün gece yine aynı kanalda yayınlanan muhteşem bir finalle sevenlerine veda etti. Yaklaşık 50 milyon kişi tarafından izlendiği tahmin edilen ‘Friends’in son bölümü için alınan reklamların fiyatları da tavana vurdu. Amerika'da bazı eleştirmenlere göre, ‘Seinfeld’in finalinden bu yana en çok izlenen bölüm olan ‘Friends’in son bölümünde, 30 saniyelik reklam fiyatı 2 milyon doları bularak bir rekora imza attı.

Dizinin sona ermesiyle ilgili olarak ‘Hala bittiğine inanamıyorum’ diye konuşan Jennifer Aniston, bundan sonra ne yapacağı, yolunu nasıl çizeceği konusunda henüz bir fikri olmadığını, ancak ‘Friends’ den sonra yer alacağı projenin mutlaka çok iyi bir proje olması gerektiğini bilincinde olduğunu söylüyor. Dizide Rachel’ı oynayan güzel oyuncu, bu zor yol ayrımını eşi ünlü aktör Brad Pitt’in desteğiyle atlatacağına inanıyor. Bu arada, bazı dedikodular da, ünlü çiftin artık çocuk sahibi olmak istediği yönünde. Söylentilere göre, aslında Jennifer Aniston da bu yüzden diziyi bırakmak taraftarı. Ne kadar doğrudur bilinmez, ancak doğru olan bir şey var ki, o da ‘Friends’in artık geri dönmemek üzere renkli camdan gittiği.

Dizinin bir diğer yıldızı Davis Schwimmer da, dizini bitmesinden dolayı son derece üzgün olduğunu ancak, yıllardır birlikte çalışan bu ekibin bundan sonra da güzel şeylere imza atacağına inandığını söylüyor. Dizinin sevimli kahramanı Phoebe’yi canlandıran Lisa Kudrow ise, ‘Friends’in neredeyse tüm yaşamını değiştirdiğini ve sette arkadaşlarıyla yaşadığı hiçbir anı unutamayacağını belirtiyor. Yıllar içinde, pek çok kez ve birçok kategoride, Amerika’nın televizyon oskarları olarak geçen Emmy ödülüne aday gösterilen ‘Friends’, ‘En İyi Komedi’ den, aynı dalda ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne kadar çok sayıda Emmy’i evine götürmeyi başardı.

Son dönemlerde, diziyle ilgili en çok konuşulan konu ise, oyuncuların bölüm başına aldıkları ücret oldu. Dizinin yapımcısıyla toplu halde anlaşan oyuncular bu konuda bir yorumda bulunmasalar da, her birinin 1 milyon dolar gibi astronomik ücretlere anlaştığı gelen dedikodular arasındaydı. Ancak, hiçbir şey dizinin popülaritesini etkileyemedi. ‘Friends’ tutkunları her Perşembe ekranlarının başında bu 6 gencin macerasını izlemeye devam etti.

NBC’de dün gece yayınlanan son bölümde, Paris’ten iş teklifi alan Rachel, son zamanlarda iyice yakınlaştığı Ross’u bırakarak gidip gitmeyeceği merakla bekleniyordu. Rachel, Ross'un son anda kalmasını istemesi üzerine kararını değiştirerek, Paris'e gitmekten vazgeçti ve bebeğinin babası olan genç adamın tekrar birleşme teklifini kabul etti. Monica ve Chandler ise, şehir dışında yeni bir hayat kurmak için verdikleri karara bağlı kaldılar ve dizinin 10 yıldır devam ettiği mekan eşyaların da gitmesiyle tam bir sessizliğe gömüldü. Ancak, en önemli olay, çiftin evlat edinmeye karar verdikleri bebeğin sürprizlerle dolu doğumuydu. Kısacası onlar erdi muradına...

XS
SM
MD
LG