Erişilebilirlik

'Kıbrıslı Türkler İçin Haftalar İçinde Somut Adımlar Atılacak' - 2004-05-07


Amerika Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Büyükelçi Thomas Weston, uluslarararası topluluğun, Kıbrıs Türk toplumunun soyutlanmış durumuna son vermek için gereken somut adımları en kısa zamanda atacağını söyledi.

Büyükelçi Weston, Amerika’nın Sesi Radyosu’nda düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Birliği ve Amerika’nın, Kıbrıs Türk toplumunun gelişmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Weston bu adımların aylar değil, sadece haftalar içinde atılacağını kaydetti.

Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston Kıbrıs Türkleri’nin soyutlanmış durumuna son vermek, ekonomik gelişmelerine katkıda bulunmak ve ilerde Avrupa Birliği’ne tam üye olabilmelerini sağlamak için Amerika’nın elindeki tüm imkanları kullanacağını söyledi. Bu amacın Avrupa Birliği tarafından da paylaşıldığını vurgulayan Weston, bunun için, son 40 yılda Amerika, Birleşmiş Milletler ve diğer örgütler tarafından alınan birçok kararı gözden geçirmek gerektiğini kaydetti.

Weston Kıbrıs Türk toplumunun soyutlanmış durumuna son vermek için somut olarak nelerin yapılacağı sorusunu şöyle yanıtladı: "Kararlar, farklı alanlar gözden geçirilerek alınacak. Nelerin yapılır, nelerin yapılamaz olduğuna bakacağız. Bu değerlendirmeler yapıldıkça, Amerika’nın sürekli olarak yeni kararlar aldığına tanık olacaksınız. Bir örnek vermek gerekirse, bu gözden geçirmeyi yaparken aldığımız bir karar üzerine, Başbakan Mehmet Ali Talat’ın New York’ta Dışişleri Bakanı Colin Powell’la görüşmesi mümkün oldu. Ben şimdi hemen işimin başına dönüp çeşitli siyasi seçenekleri gözden geçirmeye devam edeceğim. Bu işin ne kadar karmaşık olduğunu biliyorum. Fakat hem Amerika’dan hem de Avrupa Birliği’nden sürekli olarak kararlar alındığını göreceksiniz. Ve bu kararları alma süresinin, aylar değil haftalar alacağını söyleyebilirim." Büyükelçi Weston Kıbrıs’ın bütünleşmesi konusunda Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin tutumunda meydana gelen büyük değişikliği, Amerika’nın bildiğini kaydetti.

Kıbrıs’ta günün birinde anlaşmaya varılacağı umudunu koruduklarını belirten Weston, birleşmenin yaratacağı istikrar, güvenlik ve refahtan Kıbrıs’ın tümünün yararlanmasını öngören Amerikan politikasının devam ettiğini bildirdi. Weston bu hedefin yanısıra, adada anlaşmayı isteyenlerin zarar görmemesini güvence altına almak için çalıştıklarını da kaydetti.

Bir Rum gazeteci Thomas Weston’a Kıbrıs’ta uygulanan Yeşil Hattı Avrupa Birliği’nin sınırı olarak tanımama konusunda geçenlerde Birliğin aldığı karar hakkındaki düşüncesini sordu. Thomas Weston şu yanıtı verdi:

"Tabii tüm Kıbrıs Avrupa Birliği’ne girdi. Bu bakımdan Yeşil Hattın Avrupa Birliği’nin sınırı olması söz konusu değildir. Geçen hafta Avrupa Birliği’nin bu kararı almasının amacı, Kıbrıslı Türklerin dünyadan tecrit olmuş durumunu hafifletmektir. Avrupalılar, vatandaşlarının Birlik toprakları üzerinde serbest hareket etmesine, mal, hizmet, sermaye ve daha birçok şeyin serbestçe hareketine sınır ve engel koymak istemiyorlar. Avrupa’nın özü de zaten budur. Kuzey de teknik açıdan Avrupa Birliği’ne dahil sayılıyor."

Büyükelçi Weston, Washington'da bulunan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat'la yaptıkları görüşmeleri "son derece olumlu" diye tanımladı. Weston Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın da Talat'la Salı günü yaptığı görüşmeyi çok tatmin edici bulduğunu söyledi. Kıbrıs Türk tarafının dünyadan tecrit durumunu sona erdirmenin, Amerika, Birleşmiş Milletler ve çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından son 40 yılda alınan birçok kararın gözden geçirilmesini gerektirdiğini hatırlattı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, bu konudaki tavsiyelerini iki hafta içinde Güvenlik Konseyi’ne bir raporla sunacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG