Erişilebilirlik

Bush'un Açıklamasına Arapların Tepkisi - 2004-05-06


Başkan Bush’un dün Arap El Arabiye ve El Hurra televizyonlarına çıkarak, Amerikan askerlerinin tutuklulara kötü muamelede bulunmasını kınaması ve sorumluların cezalandırılacağı vaadinde bulunması Arap dünyasında farklı tepkilere yol açtı.

Arap yorumcular, Bush’un Arap televizyonlarına çıkmasını memnuniyetle karşılamakla birlikte, açıklamalarının sadece Iraklı tutuklulara yönelik kötü muamelenin halkta yol açtığı öfkeyi yumuşatmaya yönelik olduğunu belirtti.

Mısırlı eski diplomat Abdullah El Eşel, Bush’un açıklamalarının Arap dünyasında önemli bir yankı uyandıracağını, ama bütün Arapları ikna etmeye yetmeyeceğini söyledi.

"Bence bu açıklamalar Arap dünyasında büyük memnuniyetle karşılandı. Çünkü Amerika başkanından, bu olayların sanıklarını ve hatalı davrananları cezalandırmaya kararlı olduğunu duymak istiyorduk. Ama, bazı çevreler mesajı benim kadar olumlu algılamayabilir.”

22 üyeli Arap Birliği’nin sözcüsü Hüssem Zeki, bunun bir örneği. Zeki, başkanın sorumluları cezalandırma vaadinde bulunmasının, Irak’a karşı Amerika öncülüğünde açılan savaşa zaten tepki duyan bir çok Arap’ı tatmin etmeyeceği görüşünde.

"Şimdiye kadar sadece askeri çatışmalar gördük. Sadece Iraklı tutuklulara yönelik kötü muamele gördük. Amerika, özgürlük, demokrasi ve insan haklarına saygı bayrağını elinde tutuyor. Ama bence bu iyi niyet ve temenniler, uygulamaya geçirilmedi.”

Başkan Bush, dünü, Iraklı esirlere kötü muamele görmesinin tiksindirici olduğunu söyledi ve suçluların cezalandırılacağını vurguladı.

"Biz, açık bir toplumuz. O cezaevinde neler olduğunu soruşturmak isteyen, her boyutuyla soruşturmak isteyen bir toplumuz. Soruşturmalar yapılacaktır. İnsanlar adaletin karşısına çıkarılacaktır.”

Beyrut’taki Lübnan-Amerikan Üniversitesi’nin siyaset bilimi bölümü başkanı Sami Barudi, şimdi Bush’un verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

"İnsanları asıl etkileyecek olan, kınamanın ötesinde sorumluların gerçekten cezalandırılması olacaktır. Amerika, bu eylemleri yapanlara nasıl davranacak, bu önemli. Bu, Başkan Bush’un açıklamasından daha etkili olacaktır.”

Bush, Irak’ta tutuklulara kötü muamele iddialarının büyük bir ciddiyetle ele alındığını söyledi ve Arap izleyicilere adaletin yerine geleceği konusunda güvence verdi.

XS
SM
MD
LG