Erişilebilirlik

Annan: 'Yol Haritası'na Devam - 2004-05-05


Yol Haritası adlı barış planını hazırlayan taraflar, İsrail-Filistin anlaşmazlığına çözüm için planın hala geçerli olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, New York’a çağırdığı Rusya, Amerika ve Avrupa Birliği’nin temsilcileriyle “Yol Haritası” adlı barış planını görüştü. Son zamanda yaşanan olaylar, planın bir daha işlemeyecek şekilde zarar gördüğü kaygısını yaratmıştı.

Genel Sekreter Annan, iki saatlik toplantının ardından, Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei İvanov, Avrupa Birliği Dışilişkiler sorumlusu Javier Solona’yla birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Annan, yaptığı açıklamada, grubun, Ortadoğu’daki durumu son derece kaygı verici bulduğunu ancak her şeye rağmen iki bağımsız devleti öngören “Yol Haritası” nı desteklediğini vurguladı.

“Barış ve güven içerisinde yan yana yaşayan iki devleti öngören ortak görüşümüzü teyit ediyoruz. Bu devletlerden biri İsrail, diğeri de demokratik ve bağımsız Filistin’dir.” Dört katılımcı, İsrail Başbakanı Ariel Sharon’u, Gazze’den çekilme planından dolayı da kutladı. Plan, Şaron’un liderliğindeki Likud Partisi üyelerince reddedilmişti. Annan, önerilen plan uyarınca, İsrail’in çekildiği toprakların Filistin Yönetimi’nin kontrolüne geçmesi çağrısında bulundu.

“Bu girişim, İsrail’in Gazze’den tamamıyla çekilmesiyle sonuçlanmalı ve iki devlet vizyonuna doğru atılmış barış sürecinin yeniden başlatılması için bir adım olmalıdır.”

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Bush Yönetimi’nin Filistinlilerin bağımsız devlet kurma umutlarına desteğinin sürdüğünü söyledi.

Powell, “Arap dünyası ve Filistinliler bundan emin olmalıdır” dedi.

“Başkan, Filistinlileri ve bağımsız bir devlet kurma umutlarını yalnızlığa terk etmiyor. Bush 2002 yılı Haziranında ortaya koyduğu plana bağlıdır.”

Bakan Powell, Ortadoğu’daki son gelişmeleri bir fırsat olarak gördüğünü belirtti.

Genel Sekreter Kofi Annan da, “Yol Haritası” adlı barış planının zor bir dönemden geçtiğini ancak yok olmadığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG