Erişilebilirlik

Annan'dan Talat'a Sıcak Karşılama - 2004-05-04


Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat’a BM’de sıcak karşılama. Genel Sekreter Kofi Annan Ali Talat’ı Kıbrıs Türk tarafının planına verdiği evet oyu için tebrik ederken, Türk tarafının uluslararası platformda tecrit edilmesine son verilmesi yönünde uluslararası örgütün ne gibi girişimlerde bulunabileceğini Başbakan Talat’a iletti.

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat, New York’a varır varmaz, vakit kaybetmeden Birleşmeş Milletler Örgütü'ne giderek, Genel Sekreter Kofi Annan ile görüştü.

Başbakan Talat’ı sıcak bir ilgiyle karşılayan Annan, Talat’ı Kıbrıs Türk tarafının planına verdiği "evet" oyu için tebrik etti. Genel Sekreter ayrıca Talat’ın Türk tarafının uluslararası platformda tecritinin sona erdirilmesi talebini ilgiyle dinledi.

Genel Sekreter'in Basın Sözcüsü görüşme ardından soruları cevaplarken, Annan ile Talat’ın, görüşmede Türk tarafının uluslararası platformda tecritinin sona erdirilmesi için alınabilecek tedbirler üzerinde durduklerını doğruladı.

Annan'la görüşmesi konusunda gazetecilere bilgi veren Mehmet Ali Talat ise Türk tarafının adada birliğin sağlanması açısından üzerine düşen görevi yerine getirdiğini tekrarlarken, buna rağmen halen cezalandırılmasının doğru olmadığını hatırlattı. Genel Sekreter'le Türk tarafının uluslararası tecritten kurtulması için atılması gereken adımları görüştüklerini belirten Talat, bu adımları hava sahasının uluslararası trafiğe açılması, Kuzey Kıbrıs üzerindeki ekonomik ambargonun kaldırılması, ticaret ve seyahat özgürlüğünün uygulanması, yatırım ve spor faaliyetlerine izin verilmesi olarak sıraladı.

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Orman bakanı ile birlikte New York’a gelen Başbakan Mehmet Ali Talat aynı konuları New York’ta görüşeceği Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell’a iletecek.

Talat ile Powell arasında yapılacak olan görüşme bir anlamda Amerika’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması yolunda adımlar atmaya başladığını ima eden diplomatik bir gösteri niteliğinde. Amerikan dışişlerinin de BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüş birliği içinde olduğunu belirten uluslararası diplomatlar, Türk tarafının girişiminin olumlu sonuç vermesi yolunda uluslararası adımların önümüzdeki günlerde gerçeklemesini beklediklerini kaydediyorlar.

Irak’la ilgili olarak Genel Sekreter Annan ile görüşmek üzere New York’a gelen Powell’ın bu görüşmede Kıbrıs’a değinmesi de bekleniyor.

XS
SM
MD
LG