Erişilebilirlik

4 Mayıs 2004 - 2004-05-04


Washington Post, Irak, Afganistan ve Guantanamo’daki savaş esirlerine kötü muamele yapıldığına ilişkin haberlerin yeni olmadığını hatırlatıyor ve bu uygulamaların sürmesinde Bush yönetiminin de payı olduğu görüşüne yer veriyor:

Kötü muamelenin önlenmesi için, tutuklulara yönelik davranışları belirleyen anlaşmalara uyulması, bağımsız gözlemcilere izin verilmesi ve kuralları çiğneyenlerin hesap vermesi gerekir. Bazı Amerikalıların Iraklı tutuklulara aşağılayıcı davranışlarda bulunması bütün Amerikalıları utandırdı. Ayrıca bu davranışlar, dünyanın değişik ülkelerinde tutuklu bulunan Amerikalıların hayatını da tehlikeye attı. Başkan Bush, yaşananlardan dolayı dehşete düştüğünü söyledi, ancak tiksinti daha somut önlemlere dönüşmedikçe, kötü muamele devam edecektir.

USA Today gazetesi de Ebu Gureyb cezaevinde yaşananları utanç verici olarak tanımlıyor ve Pentagon’u hedef tahtasına oturtuyor. Amerikan Savunma Bakanlığı’nın kötü muamele iddialarından en az altı aydır haberdar olduğunu vurgulayan USA Today, Pentagon’u bu iddialar karşısında çok yavaş hareket etmekle suçluyor:

Pentagon’un hızla ve kararlı bir biçimde suçluları cezalandırmak için harekete geçmek yerine skandalı örtbas etme çabası, Amerikan ordusunun Irak’ta yerleşmesini istediği değerlere uymadığını gösteriyor. Bu değerler arasında insan haklarına saygı ve şeffaflık başta geliyor. Pentagon’un meseleye bu yaklaşımı Arap televizyon kanallarının Amerikan karşıtı söylemlerini yumuşatmaları için sürdürülen çabalara da zarar veriyor.

Amerikan basınında öne çıkan bir başka konu da İsrail başbakanı Ariel Şaron’un Gazze’den çekilmeyi öngören planının, düzenlenen referandumda, lideri olduğu Likud Partisi’nin üyeleri tarafından reddedilmesi. Christian Science Monitor, Başkan Bush’un da desteklediği planın reddedilmesi sonrasında, Ortadoğu yol haritasının yeniden gündeme gelebileceği yorumunda bulunuyor:

İsraillilerin büyük bir kısmı Filistinlilerden güvenlik garantisi alınması karşılığında yerleşim birimlerinden vazgeçmeye hazır. Bunun olması için Şaron’un görevden ayrılması gerekebilir. Veya, Başkan Bush’un bile rafa kaldırdığı yol haritasını kabullenirse, ayrılmasına gerek kalmaz. Aşırı uçların tecrit edilmesiyle birlikte, yol haritası, artık yoluna daha kolay devam edebilir. Ama bunun için önce Bush’un kendini Şaron’dan uzaklaştırması ve kendi barış planına sahip çıkması gerekir.

Washington Times ise, üye sayısı 15’ten 25’e çıkan Avrupa Birliği’nin genişlemesinin ekonomik boyutunu mercek altına alıyor. Geçmişte Avrupa birliği üyeliğinin doğrudan bir biçimde ekonomik refahın artması anlamına geldiğini kaydeden gazete, bugün ise Birliğin uyguladığı üretim ve satış standartlarının, yeni üyelerin ekonomilerini zora soktuğunu vurguluyor:

Bir tarafta, istihdamı korumayı ve yüksek vergi politikasını sürdürmeye kararlı mevcut Avrupa Birliği üyeleri var. Diğer tarafta, vatandaşları yoksulluk içinde yaşayan, hızlı bir ekonomik büyümeye ihtiyaç duyan ve Batı’yı yakalamaya çalışan yeni üyeler var. Avrupa Birliği’nin, genişlemenin yol açacağı karşılıklı suçlama ve düşmanlıklarla başa çıkabilecek ölçüde güçlü olup olmadığı ise şimdiden kestirilemiyor.

XS
SM
MD
LG