Erişilebilirlik

Af Örgütü:'İşkence İddiaları Soruşturulsun' - 2004-05-03


Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta tutuklulara işkence yapıldığı iddialarının bağımsız bir komisyon tarafından soruşturulmasını istedi.

İnsan Hakları örgütü, Ebu Gureyb cezaevindeki olayların istisna olmadığını, diğer cezaevlerinde de mahkumlara kötü muamele yapıldığı yolunda birçok ihbar alındığını bildirdi.

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, işkencenin ordu politikası olmadığını söylemiş, olayın birkaç Amerikan askeri ve 20 tutukluyla sınırlı olduğunu ileri sürmüştü.

Bu arada İngiltere’de de İngiliz askerlerinin Iraklılara kötü muamele ettiğini gösteren fotoğraflar yayınlandı.

En son İngiliz Daily Mirror gazetesinde yayınlanan fotoğraflar, yeni bir tartışma başlattı. Cumartesi günü yayınlanan fotoğraflarda, askerlerin, başına çuval geçirilmiş bir Iraklıyı dövdükleri ve idrarlarını esirin üzerine yaptığı görülüyordu.

Bazı çevreler fotoğrafların sahte olduğunu ileri sürerken Daily Mirror, fotoğrafları, Queen’s Lancashire taburunda görevli iki askerden aldığını ve doğruluğundan şüphe duyulmadığını açıkladı. Fotoğrafların gerçek olmadığını savunan bazı uzmanlar ise, Irak’taki İngiliz askerlerinin silah ve şapkalarının fotoğraflarda görülenlerden farklı olduğuna, ayrıca fotoğrafların birinde görülen kamyonetin bölgeye gönderilen tipten olmadığına dikkati çekti.

Bir zamanlar Queen’s Lancashire taburun komutanlığını yapan emekli albay David Black de, fotoğrafların gerçekliğinden kuşku duyuyor.

Black, İngiliz Radyosuna verdiği demeçte, fotoğrafların Irak’ta çekildiğini sanmadığını, ayrıca kurmaca olduğuna inandığını söyledi. Emekli Albay sahte de olsa fotoğrafların yayınlanmasının koalisyon birliklerinin Irak’taki çabalarına ağır darbe vuracağını söyledi.

Emekli albay, fotoğrafların, Irak’ta görevli askerlerin can güvenliğini daha da tehlikeye sokacağını söyledi.

Fotoğrafların yayınlandığı Daily Mirror gazetesi, Irak savaşına şiddetle karşı çıkmıştı. Daily Mirror yönetimi, fotoğrafların doğruluğundan şüphe edenleri, gazeteye karalamak için yalan kampanyası açmakla suçladı. Bu arada işkence tartışmasına Uluslararası Af Örgütü de katıldı. Merkezi Londra’da bulunan örgüt, kendi soruşturmasından, Irak’lı tutuklulara, hem Amerikan hem de İngiliz askerleri tarafından sık sık işkence yapıldığı sonucunun çıktığını bildirdi.

İşkence iddialarıyla ilgili olarak hem İngiltere hem de Amerika’da soruşturma açılmış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG