Erişilebilirlik

Bush'a 'Suriye'ye Yaptırım Uygula' Çağrısı - 2004-04-29


Şam’da yaşanan bu olayların hemen ardından Amerikalı Kongre üyeleri, Başkan Bush’dan Suriye’ye yaptırım uygulamasını istediler. Bush yönetimi dört ay kadar önce terörizmi desteklediği gerekçesiyle Suriye’yi cezalandırıcı bazı kararlar almış, fakat bunları uygulamaya koymamıştı.

Suriye’ye uygulanması istenen yaptırımlar hakkındaki tasarıyı hazırlayanlardan New York’lu Demokrat üye Eliot Engel, aldığı kararları uygulamamakla Başkan Bush’un Suriye’ye cesaret verdiğini öne sürdü:

"Suriye’ye bir kez daha yanlış mesaj veriyoruz. Yönetim bir yandan terörizmle savaş konusunda bol bol konuşuyor, öte yandan da yine eskisi gibi yapıp, Suriye’ye sert çıkmıyor. Bu uygulamaya artık bir son vermek lazım."

Yürürlükteki yasalar uyarınca, Suriye terörizme desteğini kesmez, Amerikan aleyhtarı silahlı kişilerin sınırlarından Irak’a geçişini durdurmaz, kitle imha silahı edinme çabalarına son vermez ve Lübnan’daki kuvvetlerini geri çekmezse, Başkan bu ülkeye yaptırım başlatabilir.

Yaptırım seçenekleri arasında, ihracatı durdurmak, yatırımlara engel koymak, diplomatik ilişkileri sınırlamak ve Suriye’nin Amerika’daki mallarına el koymak yer alıyor.

Amerikalı bazı yetkililer yaptırımların, Suriye’nin terörizmle savaştaki yardımını engellemesinden kaygı duyuyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli bu konuda şöyle konuştu:

"Suriye, özellikle bilgi paylaşımı alanında olmak üzere, terörizmle savaşta bize yardımcı oluyor. Daha başka işbirliği imkanları olduğunu da açıkça belirttik. Suriye, Irak’a ait paraların iadesi ve sınırın kontrolü alanlarında ise yeterince işbirliği yapmıyor. Suriye hükümetiyle bu konuları görüşüyor ve yeterli adımların atılmasını bekliyoruz."

Bazı Kongre üyeleri Suriye’ye karşı daha sert önlemler içeren bir tasarı hazırlıyor. Bu üyelerden, Floridalı Cumhuriyetçi İleana Ros Lehtinen önceki gece Şam’da kaydedilen çatışmadan sonra, Şam hükümetinin teröre izin verilmeyeceğini belirten açıklaması üzerinde durarak şöyle konuştu:

"Bu çok acı bir oyun. Suriye hükümetinin terörle ilgili tutumunu bilen bizler, bunun, Amerikan yaptırımlarından kurtulmak için Şam hükümetinin başvurduğu siyasi bir manevra olduğunu gayet iyi biliyoruz."

Kongre’nin Senato kanadından da, Pennsylvanialı Cumhuriyetçi Senatör Rick Santorum ile California’lı Demokrat Senatör Barbara Boxer Dışişleri Bakanı Colin Powell’a mektup yazarak, Suriye’ye yaptırımların başlatılmasını istediler.

XS
SM
MD
LG