Erişilebilirlik

Şam'da Amerikan Elçiliği, BM Büroları Kapatıldı - 2004-04-28


Şam’daki Amerikan büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler büroları dünkü bombalı saldırı ve silahlı çatışmadan sonra kapatıldı.

İçişleri Bakanlığı, bir grup silahlı saldırganın Şam’ın yabancı büyükelçiliklerin bulunduğu semtinde bombalı saldırı düzenlediklerini ve polisle çatışmaya girdiklerini açıkladı. Bakanlık ayrıca, çatışmalarda 4 kişinin öldüğünü duyurdu. Ölenler arasında bir polis memuru ve yoldan geçen bir kadın da bulunuyor.

Suriyeli yetkililer, çatışmalardan sonra aynı semtde çok sayıda silah ele geçirildiğini bildirdi.

Suriye televizyonu, dünkü çatışmaların meydana geldiği mahallede ele geçirildiği bildirilen roketler, yangın bombaları ve çeşitli silahları gösterdi. Çatışma, maskeli silahlı kişilerin eskiden Birleşmiş Milletler’in kullandığı boş bir binanın yanında bomba yüklü bir aracı havaya uçurmasıyla başladı. Saldırganlardan ikisi öldürüldü, diğer ikisi de yaralandı. Çatışmada bir polisle, yoldan geçen bir kadın da öldü.

Şam’da yaşayan siyasi yorumcu İmad Fevzi Şubi, yerel televizyon haberlerinde saldırının el-Kaide tarafından düzenlendiğinin öne sürüldüğünü söylüyor. Saldırı, Amerika’ya bir mesaj gönderme amacı taşıydığını belirten Şubi şöyle konuştu:

"Saldırganların el Kaide’ye bağlı terörist bir grup olduğunu söylüyor ve Amerika’ya, 'biz istediğimiz her yerde her hedefi vurabiliriz' mesajını vermek istiyorlar.”

Saldırıdan bir gün önce Suriye devlet başkanı Beşir el-Esad, Arap uydu televizyonu el-Cezire’ye verdiği demeçte dünyayı artan terörist eylemler konusunda uyarmıştı. Esat, bazı Arap ülkelerinde terörizmin 1990’ların başlarında yeniden ortaya çıktığını ve bölgeye yayıldığını söyledi. Suriye devlet başkanı, Şam’ın, uzun zamandan beri, Orta Doğu’da 15 yıl önce başlayan terörizm dalgasının sonunda her yere yayılacağı uyarısında bulunduğunu belirtti.

Suriye terörizme karşı açılan küresel savaşta işbirliği yapıyor. Ancak Amerika, Şam hükümetini, teröristlere barınak sağlamak ve yabancı teröristlerin Irak’a sızmasını önlememekle suçluyor. Devlet başkanı Esat ise Suriye’nin sınırı kontrol için elinden geleni yaptığını öne sürüyor. Şam Üniversitesi Tarih Profesörü Savl Zekker, Suriyelilerin saldırıdan dehşete kapılmakla birlikte pek de şaşırmadıklarını söylüyor.

Profesör Zekker, Suriye halkının son yirmi yıldır ülkelerinde terör eylemi yaşamadığını, ancak komşularına Suudi Arabistan, Ürdün ve Irak’a baktıklarında bu tür olayların her an kendi ülkelerinde de olabileceği düşüncesini göz ardı etmediklerini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG