Erişilebilirlik

AB'den Kıbrıs Türklerine Mali Yardım Kararı - 2004-04-26


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Rum tarafının temsil ettiği Kıbrıs’ın 1 Mayıs’ta Birliği katılmasından sonra Türk tarafının ekonomik yalnızlığını hafifletmek için Kıbrıs Türk yönetimiyle işbirliği yapmayı kararlaştırdı.

Bakanlar, Kıbrıs Türk tarafına 300 milyon Doların üzerinde yardım yapılabileceğini açıkladı.

Cumartesi günü yapılan referandumlarda Türk tarafının Birleşmiş Milletler planına ‘evet’, Rum tarafının ise ‘hayır’ demesiyle ortaya çıkan durum, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın Lüksemburg’da yapılan toplantısında ele alındı.

Birlik yürütme organı olan komisyonun Genişlemeden Sorumlu üyesi Guenther Verheugen, Lüksemburg’da yaptığı açıklamada, dışişleri bakanlarının, Kıbrıs Türk tarafıyla işbirliği yapmanın gereği üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Kıbrıs’ta artık ileriye bakmak gerektiğini belirten Verheugen, Türkiye ve Kıbrıs Türklerini, Birleşmiş Milletler planını destekledikleri için övdü ve şöyle konuştu:

“Türkiye çok yapıcı davrandı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin çabasını tam olarak destekleme yönündeki uluslar arası taahhüdünü yerine getirdi. Bizim de bunu ve Kıbrıs Türk toplumunun son derece olumlu bir tutumla, açık farkla evet oyu kullanmış olmasını dikkate almamız gerekir ve alacağız.”

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Birliğin Brüksel’deki merkezinin, Kıbrıs’ın Türk kesiminde çeşitli projelere 300 milyon Doların üzerinde yardım yapılması için çalışma başlatmasını istedi.

Bu parayla Kıbrıs Türk tarafının, Avrupa Birliği ülkelerine, tercihli gümrük tarifesiyle gıda ve diğer ihraç malları satabilmesi için teşvik çalışması da yürütülecek.

Gözlemciler, Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni resmen tanımadan Türk tarafına büyük çapta yardım yapmaya çalışacağını ve bunun da çok dikkatli çalışmayı gerektirdiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG