Erişilebilirlik

AB Dışişleri Bakanları Kıbrıs Konusunu Görüşecek - 2004-04-25


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, bugün Kıbrıs’ın üyeliğini ve Kıbrıs Türkleri’yle ilişkileri görüşecek.

Lüksemburg’da yapılacak konsey toplantısında 1 Mayıs’ta üye olacak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuzey topraklarında Avrupa Birliği müktesebatının askıya alınmasının kararlaştırılması bekleniyor. Konsey toplantısından sonra Kıbrıs ile ilgili bir bildiri yayımlanacağı ve Türkiye ile Kıbrıs Türklerine yönelik geleceğe ilişkin mesajlar gönderileceği belirtiliyor.

Kıbrıs’ın Türk tarafına övgü, teşekkür mesajları yağmaya devam ediyor. 1 Mayıs'ta tek başına üye olacak Rumlara karşı ise üzüntü, düş kırıklığı, birleşme konusunda tarihi fırsatı ellerinden kaçırma gibi burukluk ve küskünlük dolu bir tavır sergileniyor.

Türk tarafı ödüllendirme bekliyor. Güneyin değil cezalandırılması, Kopenhag Kriterleri’nin siyasi maddelerini ihlâl eden bir durumda Avrupa ailesinde yer almalarına fırsat tanınarak adeta ödüllendirildiklerini söylemek mümkün.

Böyle bir ortamda Avrupa Birliği’nin 25 üye ülkesinin dışişleri bakanı Lüksemburg’da önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üyelik akdine son şekli verecekler. Diğer bir deyişle Birleşmiş Milletler'ce tanınan ve Avrupa Birliği’ne 1960 Anayasası ile üyelik başvurusu yapan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprakları sayılan kuzey ile ilişkilerin yeni gelişmelerin ışığı altında hangi şartlarda tabiri caizse koruma altına alınacağını görüşecekler. Artık Güney Kıbrıs Avrupa Birliği toprağı sayılıyor.

Türk tarafının ilk beklentisi ithalat ve ihracat üzerindeki ambargonun kaldırılması. Ancak, kuzey, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprakları sayılıyor. Birleşme oluncaya kadar Avrupa Birliği’nin müktesebatı bu bölge için askıya alınacaksa, ambargonun nasıl kalkacağı konusunda soru işaretleri var.

Daha bir çok yanıt bekleyen soru dışişleri bakanlarının yanıt vermesini bekliyor. Konsey toplantısından sonra Avrupa Birliği’nin bir Kıbrıs deklarasyonu yayımlamaya çalışacağı belirtiliyor.

Asıl tartışma Salı günü Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak. Dışişleri Komisyonu bir kez daha özel Kıbrıs gündemi ile toplanıyor. Genişleme yetkilisi Verheugen’un yanı sıra Kıbrıs Türk başbakanı Mehmet Ali Talat’ın da bu birleşime katılmaları bekleniyor.

Bu toplantıda yapılacak konuşmaların da özellikle Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’ın kuzeyi ile nasıl bir siyasi yaşam sürdüreceği, siyasi ve ekonomik ilişkileri ne şekilde düzenlemeyi düşündüğü hususuna biraz daha açıklık kazandırmada yardımcı olacağı sanılıyor.

XS
SM
MD
LG