Erişilebilirlik

ABD’den Kutlama ve Düş Kırıklığı - 2004-04-25


Kıbrıs’ın iki kesiminde dün yapılan ve Birleşmiş Milletler planına Türk tarafında %65 çoğunluğun ‘evet’, Rum tarafında ise %76 çoğunluğun ‘hayır’ dediği referandumlardan sonra Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Richard Boucher yazılı açıklama yaparak plana ‘evet’ diyenleri ve özellikle Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğunu, cesur davranışları ve barış, uzlaşma yönünde oy kullandıkları için kutladıklarını bildirdi.

Boucher Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun ise plan aleyhinde oy kullanmasından düş kırıklığı duyduklarını belirtti. Açıklamada, Kıbrıs Rum tarafındaki sonucun adada çözüm yönünde oy kullananlar ve uluslararası topluluğun umutları önünde bir engel olduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasında, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, Kıbrıs konusundaki İyi Niyet Girişimi hakkında Güvenlik Konseyi’ne vereceği raporu bekleyeceklerini bildirdi.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Guenter Verheugen, Kıbrıs'ın Rum kesiminin gelecek ay Birliği'ne "bir gölge altında gireceğini" söyledi. Verheugen referandum sonucunun AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri de gereksiz bir şekilde karmaşık hale getireceğini bildirdi. "Siyasi zarar büyük" diyen Verheugen, Alman ARD televizyonuna verdiği demeçte, "Şimdi Kıbrıs'ın üyeliği bir gölge altında gerçekleşiyor" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıslı Rumlarla birlikte Avrupa Birliği’ne girme isteğini açıkça gösterdiğini ve kendilerinin de aynı hedef peşinde olduğunu belirtti. Straw, bu amacın gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, Lefkoşa’da yaptığı açıklamada, adadaki bürosunun kapatılacağını bildirdi. De Soto, Genel Sekreter Kofi Annan’ın, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs’ın 1 Mayıs’ta başlayacak Avrupa Birliği üyeliğinden eşit olarak yararlanamayacak olmasından üzüntü duyduğunu ancak Türklerin kendi hatalarından kaynaklanmayan bir durum nedeniyle içine girecekleri sıkıntıları hafifletecek yollar bulunması konusunda umutlu olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG