Erişilebilirlik

'Kosova 'Avrupa’nın Batı Şeria’sı' Olabilir' - 2004-04-23


”Uluslar arası Kriz Grubu” adlı izleme örgütü, NATO ve Avrupa Birliği’nin siyasi istikrarı sağlamaya dönük acil önlemler almaması durumunda Kosova’nın, “Avrupa’nın Batı Şeria’sı” haline döneceği uyarısında bulundu.

Bağımsız ve çok uluslu bir yapıya sahip olan örgüt, uluslar arası topluluğun harekete geçmek için fazla zamanı olmadığını da vurguladı. Örgüte göre, Kosova’daki siyasi şiddet kültürü, bütün bölgeyi etkileyebilecek kanlı çatışmalara yol açma tehlikesi yaratıyor.

“Kosova’daki Başarısızlık” adlı raporda, geçen ay 19 kişinin ölümüne, yaklaşık 900 kişinin yaralanmasına, 750 evin, kiliselerin ve manastırların tahrip edilmesine ve yaklaşık 45 bin insanın yerinden edilmesine yol açan şiddet olaylarını değerlendiriyor.

Örgütün önerileri arasında NATO’nun Kosova’daki barış gücünün sayısını artırması ve benzer olaylara daha iyi hazırlanması da yer alıyor.

Raporda, Birleşmiş Milletler’in de, Kosova’da savaş döneminden istikrarlı bir barışa geçilmesi için yeni bir yapılanmaya ve daha uygun bir yönetime ihtiyacı olduğu vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG