Erişilebilirlik

'Nehirler Tehlike Altında' - 2004-04-23


Amerika’da iki önemli çevreci grubun yayınladığı bir rapor, hem ülke içinde hem de dünyanın çeşitli yerlerindeki nehirlerde kimyasal atıklara dikkat çekiyor. Amerikan Nehirleri adındaki grup tarafından hazırlanan listede, aşırı toksik kirlenmenin görüldüğü nehirler sıralanıyor ve hem Amerikan yönetiminden hem de diğer ülke hükümetlerinden sorunun çözümüne yönelik acil adımlar atılması isteniyor. Grubun sözcülerinden John Senn, Amerika’da en az 10 nehirde bir an önce temizleme çalışmalarına başlanması gerektiğini vurguluyor. Senn şöyle konuşuyor:

“Tehlikede olan nehirler istesinde saydıklarımız, Amerika’da en kötü kirlenmeye maruz kalanlar. Ancak, durum her geçen gün daha da kötüleşiyor. Hazırladığımız bu rapor hem sorunu hem de çözümü içeriyor. Yani burada, yenilgiyi kabullenmek değil, yardım için çağrıda bulunuyoruz.”

Çevreci grubun hazırladığı ‘Tehlikedeki Nehirler’ listesinin başında, Batı Amerika’daki birden çok eyaletten geçen Colorado nehri geliyor. Senn Colorado’nun şu anda en kötü durumdaki nehir olmadığını söylüyor, ancak bir değişiklik olmazsa bu yolda ilerlediğini kaydediyor:

“Colorado nehrinden sağlanan içme suyu, roket yakıtında kullanılan kimyasalların neden olduğu kirlenmeyle karşı karşıya... Her gün litrelerce kimyasal atık nehir sularına karışıyor. Bir başka tehdit de, Utah’taki nehir yatağında bulunan 11 milyon ton radyoaktif çöp.”

Rapor konusunda soruları yanıtlayan Colorado valisi Janet Napolitano ise, nehrin temizlenmesi için diğer eyalet yetkilileri ve federal yönetimle işbirliğine hazır olduğunu belirtiyor. Napolitano, halen 30 milyon kişinin faydalandığı nehir suyunun şuanda güvenli olduğunun altını çiziyor, ancak geleceği güvence altına almak için acil adımlar atılması gerektiğini de kabul ediyor.

Amerikalı çevrecilerin yurtdışındaki nehirler konusunda da özellikle alt yapı tesislerinin atıkları konusunu ön plana çıkarıyor. Çalışmalarının devam edeceğini belirten grup, nehirleri kurtarmak için yerel yöneticilerle hükümet yetkililerini harekete geçirmeye kararlı olduğunu vurguluyor.

XS
SM
MD
LG