Erişilebilirlik

Verheugen, Papadopulos'u Şiddetle Eleştirdi - 2004-04-21


Avrupa Parlamentosu Kıbrıs’ı görüştü. Genel Kurul'un özel birleşimi sonunda, Kıbrıs'ta iki tarafı da 24 Nisan'daki referandumlarda Kofi Annan planına "evet" oyu vermeye çağıran karar tasarısı kabul edildi. Parlamentonun Yunan üyeleri tarafından sunulan ve planda Kıbrıs Rum tarafının isteği doğrultusunda değişiklikler yapılmasını öngören teklifler reddedildi.

Strasbourg'daki özel birleşimde Kıbrıs Rum liderine eleştiri yağmuru yağdıran genişleme yetkilisi Verheugen, Papadopulos’a yalancılıktan, sözüne güvenilmeyecek kişi olmaya kadar uzanan bir dizi ithamda bulundu. Verheugen Kıbrıs’ın Türk ve Rum halklarına yaptığı çağrıda, "kartvizitinizin üzerinde Avrupa ve Dünya barışına katkıda bulunan ülke yazdırıp 1 Mayıs’ta aramıza katılın" dedi.

Kıbrıs raportörü Jacques Poos ise Rum ve Türk Kıbrıslıların aşırı milliyetçiliklerini kapının önünde bırakarak sandık başına gitmelerini istedi. Kıbrıs Rumlarının, Avrupalı yetkililere radyo ve televizyonlarda konuşma hakkı vermemeleri de ağır eleştiriye uğradı, Kopenhag Kriterlerinin ihlâli olarak nitelendirildi.

Adadaki referandumlara üç gün kala Avrupa Parlamentosu’ndaki Kıbrıs görüşmesi kendi başına bir referandum görüntüsü sergiledi. Gerçi parlamenterler henüz oylarını kullanmadılar, ancak konuşmaları sırasında rengini de belli etmediler değil. "Hayır"cılar, Rum liderlerin tavrına destek verdiler, 30 yıl boyunca adayı işgâl edenlerin ödüllendirildiğinden ve Türkiye’nin daha üye olmadan sözünü Avrupa Birliği’nde dinletmeye başladığından yakındılar.

Müslüman bir Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde görmek istemediklerini açıkça telaffuz eden sağ parlamenterler, Kıbrıs Türkleri sayesinde Türkiye Türklerinin de adımlarını içeri atmış olacaklarına dikkat çektiler. Engellenmesini isteyerek, kapımızı kırıp girmelerine izin verilmesin dediler. Görüşmenin en ilginç bölümü ise genişleme yetkilisi Verheugeun’un konuşmasıydı. Dramatik bir ses tonu ve tavırla konuşan Verheugen, Rumlar tarafından ihanete uğramış bir kişi halet-i ruhiyesi yansıttı. Verheugen’un asıl hedefi Kıbrıs Rumlarının lideri Papadopulos’tu. Çözüm ve birleşme yarışında ipi göğüslemeye birkaç metre kala Rumların performanslarından duyduğu umutsuzluğu dile getiren Alman yetkili bu kadar direnç ile karşılaşacağını ve hele Rum tarafının şaşırtıcı, endişe verici engel çıkartacağını gerçekten beklemediğine dikkat çekti. "Türklerden korkarken, aramıza katılacakların ihanetine uğradık" demeye getirdi.

Verheugen, İsviçre’de plânın çerçevesine ve temel yönlendirmelerine "evet" diyen Papadopulos'un adaya döndükten sonra sorumluluktan kaçan, sözünü tutmayan bir kişi davranışı sergilemesini düş kırıcı olarak nitelendirdi. Verheugen varılmak istenilen hedefin barış, istikrar, birlikte çok kültürlü ve dinli bir yaşam için kalıcı bir iklim yerleştirme olduğunu hatırlattı, yoksa ticari ve ekonomik bir anlaşma imzalanmadığı uyarısında bulundu.

İki saat süren görüşmeyi Avrupa Komisyonu adına bu kez Dış İlişkilerden sorumlu üye Chris Patten kapadı. Patten güneyden "hayır" çıktığı taktirde Kıbrıs Türklerinin cezalandırılmalarına herhalde göz yummalarının beklenmeyeceği mesajını verdi. Yetkili, Komisyon'un diplomatik, politik, ekonomik, sosyal her alanı kapsayacak biçimde bir paket hazırlayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG