Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs'ı Görüşüyor - 2004-04-20


Amerika, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Kıbrıs’taki referandum öncesi Annan planını destekleyen bir karar çıkartmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Güvenlik Konseyi ile hem Kıbrıslı Türkleri hem de Rumları plana “evet” oyu vermeye teşvik edecek bir karar tasarısını bu hafta içinde çıkartmak için çalıştıklarını açıkladı. Powell, bu açıklamayı Washington’u ziyaret eden Avrupa Birliği Dışpolitika Yetkilisi Javier Solana ile görüşmesinden sonra yaptı.

Amerika, Rumların anlaşmaya rağmen Türkiye’nin çok sayıda asker bulundurmayı sürdüreceği yolundaki kaygılarını giderici bir karar tasarısını referandumdan önce çıkartarak plana muhalefeti zayıflatmak istiyor.

Javier Solana ise planın reddedilmesi halinde çözüm treninin bir daha geri gelmeyeceği uyarısında bulundu.

Türklerin ”evet”, Rumların “hayır” demesi halinde Türk tarafının bir şekilde ödüllendirileceğini de ima eden Solana, bu durumda “hayatın eskisi gibi olmayacağını ve herkesin bunu bildiğini” söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter Kofi Annan’ın Kıbrıs planını resmen destekleme talebini az sonra görüşmeye başlıyor.

XS
SM
MD
LG