Erişilebilirlik

19 Nisan 2004 - 2004-04-19


Christian Science Monitor, İsrail’in düzenlediği suikast sonucu öldürülen Hamas lideri Abdülaziz Rantisi’nin cenaze töreniyle ilgili haberde, Arapların sadece Rantisi’yi değil, İsrail’le kısa vadede bir anlaşmaya varma umudunu da gömdüğünü yazıyor. Gazete, Arapların suikast nedeniyle Bush yönetimini suçladığını da vurguluyor:

"Başkan Buh’un geçen hafta, yıllardır izlenen Amerikan politikasını ters yüz etmesi, Ortadoğu barış denklemini de değiştirdi. İsrailli uzmanlara göre, yolsuzluk iddiası nedeniyle görevden alınma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan başbakan Ariel Şaron, Amerika’nın sağladığı destek ve Rantisi suikastı sayesinde, siyasi olarak yeniden güç kazandı. Filistinli uzmanlar ise, görüşmelerin başlaması ihtimalini ortadan kaldıran suikastın, Hamas, El Fetih ve diğer Filistinli radikal örgütlere verilen desteğin artmasına yol açacağı görüşünde."

Washington Times, gazetesi, Başkan Bush’un, İsrail başbakanı Ariel Şaron’un kendi adıyla bilinen planına destek vermesini övgüyle karşılıyor. Gazete Bush’un, Filistinli mültecilerin, İsrail denetimindeki eski toprakları yerine kurulacak bir Filistin devletine dönmeleri gerektiği yönündeki açıklamasını da, gerçeğin kabul edilmesi tanınması olarak tanımlıyor:

"Ortadoğu’nun diğer gerçekleri göz önüne alındığında, Bush’un bu girişimi bir sonuç vermeyebilir ancak bu, en azından bir gerçeğin tanınması anlamına geliyor. Başka bir anlamı Amerika’nın Ortadoğu politikasının saplantılı geçmişinden kurtulması. Belki 11 Eylül’den sonra gerçekten de her şey değişti. Belki, Amerikan başkanları da gerçekleri görmeye başladı. Ve belki terörizm söz konusu olunca artık hepimiz İsrailliyiz."

New York Times, ise, Başkan Bush’un Irak politikasına sert eleştiriler yöneltiyor. 2001 yılının Eylül ayında New York ve Washington’a yapılan saldırılardan El Kaide’nin sorumlu tutulmasına rağmen Amerika’nın Irak’ı işgal etmesini saçmalık olarak tanımlayan gazete, Amerikan askerlerinin yanlış bir savaşta öldüklerini ileri sürüyor:

"Başkan Bush geçen haftaki basın toplantısında da belirttiği gibi gerçekten ilahi bir görevi yerine getirdiğini düşünüyor olabilir. Ama Irak’a savaş açmakla, dünyayı daha da güvensiz bir hale getirdiği de bir gerçek. Gerçek düşmanlarımız olan teröristleri yok etmek yerine onları daha da güçlendirdik. Irak’ın işgali, İslamcı militanları birleştiren bir unsur oldu. El Kaide tarzı terör, azalmıyor daha da yaygınlaşıyor. Bush yönetimi ve onun kahinleri, Irak’ta yeşerecek özgürlüğün bütün Arap dünyasına yayılacağı fantezisini ortaya attı. Ancak bunun yerine, binlerce masum insanın kanı dökülüyor."

New York Times, gazetesi, Suudi Arabistan’da El Kaide bağlantılı örgütlerin başlattığı saldırıların geldiği noktaya da dikkat çekiyor. Suudi güvenlik güçleriyle El Kaide yanlıları arasında bir savaş yaşandığını vurgulayan gazete, militanların iyi silahlandıklarını, mali açıdan güçlü olduklarını ve alınan bütün önlemlere rağmen özellikle camilerde ve kuran kurslarında örgütlendiklerini belirtiyor:

"Suudi yetkililer, bu yılın başına kadar, dinci militanların genel bir stratejiden yoksun küçük ve dağınık gruplar olduğunu savunuyordu. Ancak şimdi, krallığın, rejimi yıkmak isteyen iyi örgütlenmiş ve kararlı bir terörist ordusunun tehdidiyle karşı karşıya olduğunu itiraf ediyorlar. Irak’ta önümüzdeki aylarda yaşanacak olanlar, Suudi Arabistan’daki mücadeleyi de doğrudan etkileyecek."

XS
SM
MD
LG